Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 16, 2026, 11:21:16 am

Autor Wątek: Kwietniowy ALL-Road  (Przeczytany 6192 razy)

Offline Jaco

• Hero
Kwietniowy ALL-Road
« dnia: Kwietnia 12, 2015, 10:39:25 pm »
Kilka telefonów, rzut okiem na prognozę pogody, przeglądnięcie mapy, termin - sobota - zbiórka 15:00 ,jak już każdy poogarniał swoje obowiązki - a dziewczyny popoprawiały makijaż ......

Skład przygotowany raczej na mały teren, chociaż jeden sprzęt jakoś nie do końca pasował..... a jak się później okazało to nie wiem czy reszta pasowała do niego!!! ;)

Udało mi się mniej więcej nanieść naszą trasę na mapkę, choć w pewnym momencie trochę brakło dróg - stąd ta niebieska "umowna" linia.... z drugiej strony - mogło to właśnie tak wyglądać

Miejsce zbiórki już chyba powoli przechodzi do "standardu" naszych wyjazdów czyli Myjnia Globus!

Szybki przelot do Zamchu i telefon do Głazia - z którym byliśmy umówieni. Okazuje się że jest niedaleko i podmywa szybkę w kasku. Dwie minuty i ruszamy.

Na końcu wioski asfalt powoli przechodzi w piaszczystą drogę i wjeżdżamy do lasu.....
W zasadzie zatrzymywaliśmy się jeśli tylko pojawiało się coś ciekawego do oglądnięcia bez zbędnej gonitwy "do przodu"...

Gdzieś tam w tle cały czas towarzyszy nam rzeka Tanew.

I docieramy jakimś cudem do małego kamieniołomu, ale bardzo malowniczego. Na zdjęciach widoczna wiata, czy też taras widokowy, na który można się dostać po schodach i podziwiać pewnie cały kamieniołom. Piszę "pewnie", gdyż jakoś nie było czasu tego sprawdzić ;)

Jedziemy dalej jeszcze mały przystanek w miejscu upamiętnienia poległych w Obozach Zagłady...

Wyjeżdżamy w Oseredku, następnie przez Susiec docieramy do Wólki Łosienieckiej i skręcamy mocno w teren....  Działy się tam rzeczy nie do opisania. W takich właśnie chwilach żałuje że nie zabrałem kamerki... Piach, szuter, kamienie, las, las,las, a najciekawsza mimo wszystko była przeprawa przez strumyk usytuowany w małym wąwozie!
W końcu docieramy do zabudowań niedaleko wsi Maziły, gdzie robimy mały postój w celu nawodnienia i ochłonięcia.....

Następnie przez Podlesine docieramy do Narola na małe zakupy, bo w planach oczywiście ognisko! Na miejscówkę obieramy dobrze znany Szałas na Szumach do którego docieramy nie inaczej jak przez las z Narola na Rude Rużaniecką, a potem na Hutę i żeby było bardziej kolorowo  - zjeżdżamy koło "Gargamela" na polanę koło tamy i oczywiście nie inaczej jak lasem (z małym podjazdem) docieramy do Szałasu!

Tak, tak! Dla przypomnienia! Ten szaro-żółty enduro ciągle jedzie! Nie rzadko przed nami!!!! ;)
Wszyscy zjeżdżamy na sam dół "pokazać" naszym sprzętom rzeke ;)

I amu!!!

Nowe koszulki sprawują się świetnie!! ;)

Tak to było! Oczywiście podjazd pod tą górkę spod Szałasu najlepiej wyszedł właśnie temu, któremu  na początku już stawialiśmy krzyżyk!!!!
Jak widać każdy sprzęt daje radę - kwestia kierowcy!!!!!!!!!!!

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
Odp: Kwietniowy ALL-Road
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 13, 2015, 09:30:14 am »
Dziś może i mi uda się wrzucić kilka fot, choć zdjęcia zacząłem robić dopiero od momentu wspólnego spotkania w Zamchu. Może zrobię kilka stop klatek z tego co było przed i też zapodam. Do tego filmik testowy nowej kameru umocowanej na kierunkowskazie. Widać dobrze jak pracuje przednie zawieszenie w BMW - telelewer a może koło :-)

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 14, 2015, 09:58:53 pm »
Głazio - czekamy z niecierpliwością! :D

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 14, 2015, 10:13:06 pm »
Głazio - czekamy z niecierpliwością! :D
Aby mnie przyspieszyć musicie mnie odciążyć głosując na Podwórko Nivea - lokalizacja Lubaczów. Każdy głos się liczy a mi dopiero udało się przebrać i zrobić print screeany z filmów :-)

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 14, 2015, 11:14:13 pm »
Zapodaję krótki opis i zdjęcia.
Każdy z nas pamięta, że pogoda w ową pamiętną sobotę 11.04.2015 była wyśmienita. Czekając na tel. i wyjazd z ekipą nie wytrzymałem i wyruszyłem nieco wcześniej na testy nowej kamerki na wschód.

Początkowo w pojedynkę, swoją przejażdżkę skierowałem do Radruża.

Prywatne łowisko obok drugiej drewnianej cerkwi (ta nie na liście UNESCO)

Kawałek dalej zajechałem na Moczary zerknąć na mój kolejny ulubiony punkt zwiedzania - cerkwisko.
Nieco się zdziwiłem widząc leżące drzewo przewalone przez mur.

Po wyrwanych korzeniach wyraźnie widać, że podstawa dobrze spróchniała

Próbowałem podjazdów z różnych stron pod niewielką górkę ale opona jeszcze łysawa z poprzedniego sezonu i nie wyrabia. Przeszkód w postaci leżących mniejszych i większych konarów nie brakowało. Ruszam dalej.

Kilka kilometrów dalej wjechałem w boczną uliczkę. Na jesień i zimą (styczeń/luty) 2015 roku przez okoliczną drogę przepływała rzeczka a raczej stała woda z powodu wybudowanej tamy przez bobry. Chciałem sprawdzić czy przejazd jest możliwy a ty niespodzianka. Po wodzie ani śladu, za to wyraźnie widać nową drogę, nasyp piaszczysto, ziemno, gliniasty. Wjechałem zbyt daleko obok stojącej na poboczu terenówki. Powrót raczej trudny ze względu na zbyt głębokie koleiny, słaba oponę na ten rodzaj nawierzchni więc utwardzam bagienko (w koleinie) w celu dalszej przeprawy.

Krążąc po leśnych ścieżkach naciąłem się na spory podjazd i znowu koleiny. Tym razem głębsze. Póki w jedną nie wpadłem szło dobrze. Na dnie kolein glina. Opona zabita na maksa. Powalczyłem chwilę i w końcu stoczyłem motocykl koleiną w dół zdzierając cylindrem fragmenty ziemi i darniaków. To były pozytywne poty.

Podczas walki na stoku dzwoni do mnie Jacek. Zebrali się i zaraz wyjeżdżają. Miałem ok. pół godziny na dojazd z okolic Werchraty do Zamchu, skąd mieliśmy pokrążyć po Roztoczu Środkowym. Zmobilizowałem się mocno i żadne darniaki, krzaki nie były dla mnie przeszkodą. Ścieżki mało znane więc postanawiam zawrócić tą samą drogą do drogi.

Przez błota

Tą samą rzeczkę, za którą czekała na mnie utwardzona wcześniej błotna koleina.

https://lh4.googleusercontent.com/-cI_h8umkl18/VS1xwceW_WI/AAAAAAAAEzg/ZbbTWzPodV4/w988-h553-no/016.jpg

Wracając, nie mogłem pojąć dlaczego owa terenówka nie chciała przejechać dalej ?

Może zbyt blisko granica UA, może nie taki samochód, może umyty a może słabe gumy. Przejeżdżając obok i tak miał o niebo lepsze od moich.

Dojechałem do drogi głównej i za chwilę natknąłem się na motocyklistów. Chwilę toczyliśmy się razem :-)

Do Zamchu dotarłem przed ekipą. Nikogo nie było więc postanowiłem podjechać nad okoliczny strumień w celu przemycia szubki w kasku. Wygląda na to, że tegoroczny sezon to będzie czas owadów.

Tyle, że ruszyliśmy i od razu wesoło. Początkowo pył. Jadąc na końcu łykam wszystko co podnieśli jadący przede mną.

Trochę błotka

Przejeżdżamy przez rzekę Tanew, za którą znajduje się pomnik upamiętniający igraszki zacnych jegomościów - Króla Polski Stefana Batorego polującego wraz z Janem Zamojskim i Janem Kochanowskim. A wszystko w lasach między rzeką Tanew a okolicznym Sopotem.

Stwierdziliśmy, że niezłe pisali tu fraszki lub obalali różnej maści trunki :-)

Dalej natykamy się na kolejne pomniki

Miejsce zbrodni Błótko. Obrońcy Armii Krajowej rozstrzelani przez N.K.W.D w 1945 roku.

A 50 metrów dalej kolejna skałka informacyjna

Atrakcji ciąg dalszy. Wjeżdżamy do pobliskiego kamieniołomu z tarasem/punktem widokowym.

Penetrowaliśmy okoliczne ścieżki, po czym pojechaliśmy dalej. Wszędzie w okolicy asfalty ale my szukamy emocji. Tam zawsze czeka przygoda :D

Niespodziewanie piaszczysty zjazd, wąwozik i przeprawa przez strumyczek. To prawda, że na zdjęciu wygląda jakby płaska droga :D

Aby nie było lekko, była również jazda po luźnym szutrze. Najlepszy kompan na ENDURO na zdjęciu pocina przed nami. Jakby inaczej na takim sprzęcie tylko w czołówce :D

Drogi rozmaite ale jakże interesujące :D

Poboczami docieramy do Narola po zaopatrzenie na małe ognisko

Florian czuwa

A my dalej w drogę. Kierunek Szałas nad Tanwią.

Dróżką, koło lokalu u Gargamela.

Gdzieś tu na lekkim łuku oślepiające słońce sprawiło, że nasz kompan Dorotka chciał zjechać ze swoją branką na ubocze. Udało się. Na szczęście zjazd z drogi bez większych przygód. Za to jaką wzbudził atrakcję.

Droga do celu miała kilka dodatkowych przygód.
Do szałasu na sam dół zjechali wszyscy bez wyjątku.

Ruszcik czekał na nas niecierpliwie.

Tanew - upojny widok ... :-)

Szałas w pogotowiu. Oczekuje ekipy motocyklowej już niebawem - Impreza w Szałasie >>> http://www.radiator-mototurystyka.pl/wp3_5/forum/index.php?topic=5823.0

Na omawianiu dzisiejszych przygód miło minął czas przy ciepłej przekąsce

Podjazd pod górkę z wypychaniem sprzętów.
Później.
Droga powrotna po zmroku.
Szczęśliwi, weseli czekamy na kolejne spotkanie wyjazdowe :D

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 15, 2015, 01:34:16 pm »
Ekspresowo :) Fajne  zdjęcia! Czekamy w takim razie na film - zapowiada się świetnie!!!

Nawiasem mówiąc - urzekły mnie zdjęcia tych ruin (dopisało Ci słoneczko), fajnie to wygląda!

Musimy się tam wybrać następnym razem! Koniecznie!!!
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2015, 10:54:09 pm wysłana przez Jacek »

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 09, 2015, 09:20:25 pm »
Na podsumowanie film. Trochę czasu zeszło zanim znalazłem czas na połączenie wszystkich fragmentów.
Jak wyszło. Oceńcie sami ....

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 10, 2015, 12:54:32 pm »
Dramaturgia tej wyprawy w obiektywie kamery Głazia :)
Fajnie i z humorem! 
A co do tego nie nagranego podjazdu to zawsze możemy powtórzyć!!!!

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 10, 2015, 10:56:55 pm »