Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 18, 2026, 01:31:19 pm

Autor Wątek: Jazda po Europie Ubezpieczenia, zezwolenia itd.  (Przeczytany 6125 razy)

Offline Piroo

• Młodszy użytkownik
  • **
Jazda po Europie Ubezpieczenia, zezwolenia itd.
« dnia: Kwietnia 01, 2016, 09:52:20 pm »
Cześć chciałem zapytać co warto wykupić czy co trzeba mieć jeśli chodzi o sprawy papierkowe
Chodzi mi o to czy dodatkowo wykupujecie jakieś ubezpieczenia na podróż lub jakieś assistance w razie awarii motocykla czy np Przetransportowanie motocykla po szlifie ?
macie jakieś doświadczenia z takimi rzeczami ? Chodzi mi tu o podróżowanie przez  kraje zachodnie takie jak Austria Włochy Hiszpania Francja 
Yamaha XJ 900 F ;)

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
Odp: Jazda po Europie Ubezpieczenia, zezwolenia itd.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 02, 2016, 10:06:17 am »
Jeśli udajesz się wyłącznie do krajów UE i jesteś ubezpieczony na miejscu to wystarczy wypełnić wniosek w formie elektronicznej i wysłać skan do NFZ.

Kliknij a pod tym linkiem znajdziesz szczegóły i wzory wypełnionych wniosków do NFZ. Wniosek EKUZ można złożyć nie wychodząc z domu - odbiór osobisty.

Do krajów innych niż UE/EFTA lepiej wykupić ubezpieczenie. Do niektórych nie wjedziesz bez ubezpieczenia lub po prostu nie wyrobisz wizy, np do Rosji.
Przykład uzyskania wizy do Rosji >>>

Jeśli chodzi o ASISTANCE (ubezpieczenie moto/samochodu) to już sprawa indywidualna. Wcześniej koniecznie trzeba się zapoznać ze szczegółami tego co w danej kwocie jest zawarte.

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 06, 2016, 08:02:48 pm »
Choć mało kiedy zdarz mi się podróżować na zachód to z ciekawości sam przeanalizowałem informacje dot. ubezpieczenia i co z tego wynikło ?

Że warto wyrobić kartę EKUZ ale trzeba być przygotowanym na ewentualne dodatkowe koszta. Na pewno warto przeczytać. Nie tylko dla motocyklistów >>>

Offline Krzysztof-Jacyk

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 24, 2017, 02:25:26 pm »
Ubezpieczenie,bardzo ważna rzecz