Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 18, 2026, 10:21:00 am

Autor Wątek: Szyfrowane połączenie do forum / Certyfikat SSL  (Przeczytany 4004 razy)

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
Szyfrowane połączenie do forum / Certyfikat SSL
« dnia: Marca 09, 2018, 10:07:42 pm »
Właśnie przed chwilą zaimplementowana została szyfrowana wersja protokołu HTTP czyli tzw. HTTPS. Co to znaczy?
A to znaczy tyle, że teraz połączenia do forum będą szyfrowane za pomocą protokołu SSL/TLS, który zapobiega przechwytywaniu i zmienianiu przesyłanych danych.
Świadczy o tym zielona kłódeczka w pasku adresu.

Gdybyście zobaczyli jakieś problemy z połączeniem do strony proszę o informację.

Przymierzam się również do zrobienia szyfrowanych połączeń na stronie radiatora - jednak będzie to nieco bardziej skomplikowane niż myślałem - pierwsza próba nie powiodła się w100% :)

Offline Jaco

• Hero
Odp: Szyfrowane połączenie do forum / Certyfikat SSL
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 10, 2018, 09:13:33 am »
Brawo Admin! Od razu bezpieczniej!  ;D ;)

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 11, 2018, 11:18:26 am »
Brawa, brawa. Przechwytywanie i zmienianie przesyłanych danych to coś co dziwnie na mnie działa. Skoro są teraz takie możliwości to trzeba się liczyć też z tym, że internetowi geniusze i na to znajdą receptę.
Póki co dzięki siCk_BoY_ jesteśmy w miarę na bieżąco z zabezpieczeniami :-)

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 13, 2018, 02:19:56 pm »
Dam znać jeżeli uda mi się ogarnąć sprawę ze stroną - ni cholery nie chce zadziałać tak jak powinno :) tzn. sam certyfikat działa poprawnie, ale niestety spora część zdjęć nie ładuje się - będę walczył w wolnych chwilach.

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 13, 2018, 11:00:43 pm »
Trzymamy kciuki!

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 08, 2018, 10:02:25 pm »
Udało się poprawnie uruchomić certyfikat. Chwilę to trwało, ale na szczęście działa więc teraz i forum i strona są zabezpieczone certyfikatem ssl :)
Jeden dodatek powodował problem - musiałem go wyłączyć. Napisałem też do twórcy tego dodatku w celu ewentualnej poprawy. Aktualnie czekam na odpowiedź.