Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 22, 2026, 11:46:15 pm

Autor Wątek: Cieknący olej spod cylindra  (Przeczytany 5999 razy)

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
Cieknący olej spod cylindra
« dnia: Maja 14, 2011, 12:45:11 pm »
Witam. Niedawno wymieniałem uszczelki pod głowicą cylindrem itd. Uszczelkę pod cylindrem przed założeniem posmarowałem smarem miedziowym. W momencie kiedy motocykl stoi i silnik chodzi to delikatnie widać jak z jednej strony cylindra sączy się pomalutku olej. W trakcie jazdy zjawisko to się nasila. Wymieniałem śruby na cylindrze ponieważ wcześniej gwinty były tam zerwane. Aktualnie osadziłem go na szpilach i stalowych nakrętkach. Niestety to nic nie pomogło. Czy da się jakoś uszczelnić cylinder bo rozbierania całego silnika?

Poza tym mam jeszcze jeden problem bo jak nagrzane moto stoi na jałowym biegu to po pewnym czasie schodzi z obrotów i gaśnie. Czego objawem może to być? (Nie regulowałem jeszcze gaźnika czy to może mieć wpływ?)

Offline Piroo

• Młodszy użytkownik
  • **
O:Cieknący olej spod cylindra
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 15, 2011, 11:04:24 am »
siCk_BoY_ kto ci sprzedał patent z tym smarem ! tam nie stosuje się żadnych smarów! a już absolutnie na uszczelce pod głowicą!

- uszczelką pod głowicą montuje się bez żadnych specyfików smarów czy silikonów jej niczym nie smarujesz! dobrze oczyszczone powierzchnie i głowica dokręcona z odpowiednim momentem(siłą) i tyle !

- uszczelkę pod cylindrem można posmarować cienką warstwą pasty do tego przeznaczonej a nie  silikonem od PANA HENIA za 9zł to nawet do kibli się nie nadaje!
Yamaha XJ 900 F ;)

Offline Wiatr w Polu

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 15, 2011, 12:39:01 pm »
Oj, Piroo. Z czytaniem to u Ciebie kiepsko :D Sick nie pisał nic o smarowaniu podkładki głowicy, tylko podkładki cylindra. I nie \\\"silikonem od pana Henia\\\" tylko smarem miedziowym, co zresztą chyba też jest kiepskim pomysłem (zaznaczam jednak, że nie jestem ekspertem), bo smar miedziowy stosuje się do elementów pracujących pod dużym obciążeniem i stanowi dloa nich soś w rodzaju łożyska.
Jeśli zaś mówisz Piroo o \\\"specjalnej paście przeznaczonej do tego celu\\\", to już zdradź jej nazwę. Pytanie Śledzia - jak pamiętam - było, czy da się to jakoś uszczelnić bez rozbierania silnika. Moim zdaniem nie, w każdym razie nie na trwałe. Zdejmując zaś cylinder, dobrze bym się przyjrzał, czy w miejscu wycieku nie ma jakichś ubytków lub wyszczerbień. Najlepszą opcją byłoby, żeby uszczelka się źle ułożyła. Ciśnienie w tym miejscu i siły wypychające uszczelkę są znacznie mniejsze niż pod głowicą, więc musi być coś \\\"grubego\\\", albo też ów smar miedziowe, który nawet w wysokich temperaturach daje elementom stykającym się \\\"fajny\\\" uślizg.

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 15, 2011, 03:42:54 pm »
szczerze mówiąc nie wiem czy to jest dokładnie smar miedziowy. Kolega (mechanik), który mi to dał mówił, że pod wpływem temperatury to twardnieje i powinno być OK.

Jak zajdzie potrzeba rozebrania silnika to uszczelkę pod głowicą też będę musiał wymienić? Wiem, że przy każdym rozkręceniu (Według producenta) trzeba zmieniać ale to świeża uszczelka jest praktycznie nie jeżdże. Pewnie \\\"odkształcenia\\\", które powstały przy dokręcaniu jej po założeniu dyskwalifikują ją z ponownego użycia.
Ech.. wygląda na to, że będę musiał rozebrać wszystko i jeszcze raz pozmieniać uszczelki ;/

Offline Piroo

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 15, 2011, 10:12:48 pm »
Jak Wiatr napisał nie da się raczej tego uszczelnić bez rozebrania  :/ a pasta o jakiej wspomniałem to np: MASA USZCZELNIAJĄCA  REINZ
Ma o wiele lepsze właściwości niż silikon. Nie chodziło mi tu że siCk_BoY_ posmarował uszczelkę pod głowicą, chciałem tylko podkreślić że tam nie wolno niczym tego smarować :) Sorki moja wypowiedź zabrzmiała Ironicznie nie chciałem nikomu dopiec no i pan Heniu nie był by zadowolony ;) (po prostu tanie silikony nie są za dobre i szkoda marnować siły na rozbieranie i składanie )

Pozdrawiam ;)
Yamaha XJ 900 F ;)

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 16, 2011, 01:16:19 am »
Spokojnie :) Ja się nie obrażam ;) jestem w tym temacie początkujący więc każda wypowiedź i wskazówka są dla mnie jakąś lekcją. A najlepszą jest rozebranie i złożenie od nowa ;) Niestety to się wiąże już z większymi kosztami... No ale nauczka na przyszłość jest :)

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 16, 2011, 03:24:52 pm »
Znacie może kogoś kto mógłby mi splanować cylinder od dołu i powierzchnię do której dociskany jest cylinder?? Bo i tak jestem zmuszony rozebrać silnik i chciałbym to zrobić dobrze.
Ale tutaj pojawia się też kolejne pytanie. Jeśli przeslifuję cylinder od dołu żeby wyrównać ewentualne ubytki lub krzywizny to wtedy zmniejszy się wysokość cylindra. Czy w takim przypadku nie dojdzie przypadkiem do zderzenia tłoka z zaworami? Niby powinien tam być jakiś zapas dla tłoka w górnym martwym położeniu, ale po ewentualnym szlifie na pewno się zmniejszy. Więc ryzyko styku wzrasta. Jak w takim razie mogę to zrobić?

Offline Wiatr w Polu

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 17, 2011, 09:36:08 am »
Z tego co wiem i pamiętam (bo sam tam coś robiłem), to narzędziownia Zakładów Automatyki Ptzrmysłowej Polna w Przemyślu wykonuje czasem \\\"usługi dla ludności\\\" http://www.polna.com.pl/uslugi.html
Mam też znajomego, który pracuje w narzędziowni - tylko nie wiem gdzie, ale chyba nie w Polnej - może mógłby coś takiego zrobić. Popytam o możliwość wykonania takiej usługi i koszt. Ale jestem niemal pewien, że dokładnej ceny nie podadzą (i tu, i tu), póki nie zobaczą, co jest do zrobienia.
Co do spotkania tłoka z zaworami, to myślę, że jeśli są to wartości ułamka milimetra (planowanie)to nie powinny się spotkać, ale w tej kwestii może Piroo coś podpowie, bo silniki to jego dziedzina. Na mój chłopski rozum można by rozwiązać ten problem zakładając na przykład grubszą uszczelkę pod cylinder.
Tak, czy owak, musisz wyjmować silnik z ramy.

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 17, 2011, 11:06:55 am »
Ale znowu przy założeniu grubszej uszczelki zwiększa się ryzyko wydmuchania (pomimo tego, że ciśnienia tam wysokiego nie ma) tej uszczelki. Mam pewne obawy i sam nie wiem co z tym robić. Musze najpierw sprawdzić płaszczyznę cylindra czy jest ok czy trzeba ewentualnie przeszlifować.

Offline Wiatr w Polu

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 17, 2011, 01:01:37 pm »
Już wiem. Polna się tym nie zajmuje. Robi to spółka wydzielona z Polnej o nazwie Narzędziówka Sp. z o o. Mówią, że z reguły wystarczy delikatne przeszlifowanie bloku - robią to w o wiele większych nawet silnikach. Przeszlifowanie bloku kosztuje 20 złotych, robi8ą to \\\"na poczekaniu\\\". Trzeba zarezerwować 2 - 2,5 godziny. Gdyby była potrzeba przeszlifowania także podstawy cylindra, to kolejne 2 dychy. Jeśli nie masz tam dużych ubytków, to nie powinno być problemów z miejscem na tłok (najwyżej będziesz musiał nagar z tłoka oczyścić :D)
Pracują od 7 do 15 od poniedziałku do piątku. Jak byś tak czasem jechał puszka na zlot do Radymna, można by to załatwić raz dwa...

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 17, 2011, 01:17:25 pm »
Dzięki Wiaterku za zainteresowanie i zorientowanie się w temacie. Jeśli powierzchnia będzie na tyle krzywa, że trzeba będzie przeszlifować to zgłoszę się do Ciebie po dokładne namiary. Dzisiaj spróbuję wyrwać silnik z ramy i do weekendu wszystko sprawdzić na tyle, żeby się wyrobić na zlot w Skarżysku.
Nagar został usunięty przy wcześniejszym rozebraniu :)
Wielkie dzięki za info.

Offline Wiatr w Polu

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 19, 2011, 09:40:36 pm »
Rozmawiałem dziś z Pysiem. Po zeszlifowaniu bloku tłok raczej nie spotka się z zaworami, ale może się spotkać z głowicą. Należałoby sprawdzić, ile jest luzu przy górnym położeniu tłoka. Pyś radzi zastosować pod cylinder uszczelkę w płynie. Podobno niweluje różnice sięgające nawet 1 milimetra. No i ważny jest sposób montowania i dokręcania cylindra i głowicy, a także kolejnośc dokręcania szpilek. Jednak przed szpilkami należy dokręcić w teresce jakieś dwie śruby. Nie wiem jakie, chyba mocujące dodatkowo cylinder do silnika (tak sobie wyobrażam)

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 19, 2011, 10:24:59 pm »
no są dwie takie śruby, które dokręca się przez żeberka cylindra. Musiałbym Ci to pokazać może zrobię zdjęcie wtedy wrzucę. Ale co do kolejności dokręcania śrub to nie wiem co i jak. Może poszukam gdzieś na forum.