Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 21, 2026, 06:37:08 am

Autor Wątek: Wyprawa do Gruzji  (Przeczytany 21447 razy)

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
Wyprawa do Gruzji
« dnia: Lipca 27, 2010, 01:43:58 pm »
Jutro (28.07.2010 r.) startujemy. Planujemy przejechać przez Ukrainę, Rumunię, Bułgarię i Turcję bez większego zwiedzania ponieważ mamy już te regiony zjechane (wyjątek Turcja przynajmniej jej wschodnia część).
Jeśli nie przytrafi się nic nieplanowanego to ... :-)
Planujemy objechać Gruzję - zobaczyć najciekawsze zabytki i zachwycać się wysokogórskimi krajobrazami.
Jeśli się uda to z powrotem planujemy przepłynąć Rosyjską część wybrzeża wynajętą łodzią, na Krym - tam zawitać do znanych i bardziej ulubionych miejsc z poprzednich wyjazdów. Po czym powrót.
Jeśli nie uda się z łodzią - to powrót tą samą trasą co przyjazd.
Jak będzie czas i internet to będę odwiedzał stronę i forum. Ewentualnie napiszę co nieco o przeżyciach i wrażeniach.

Do zobaczyska po 15 sierpnia :cheer:

Offline bwh

• Pełnoprawny użytkownik
O: Wyprawa do Gruzji
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 27, 2010, 03:03:23 pm »
Powodzenia w drodze.. My ok.08.08 trochę za Wami ;) przez UA-RO-MD (Nadniestrze może w końcu..), Odessa, Krym i jak się uda to Gruzja a jeśli nie to też piknie.. ;)

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
O:Wyprawa do Gruzji
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 27, 2010, 03:08:54 pm »
Nom traska też piękna - jakby nam się udało załatwić stateczek z Gruzji na Krym to nadam Ci sms jak, skąd i dokąd - zresztą jak będzie dostęp do neta to napiszę tutaj na forum.
Więc Tobie życzę również szerokości Bwh :D
Może się stykniemy na Krymie - bo ja jestem na urlopie do 15 sierpnia.

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 01, 2010, 02:59:36 pm »
Ok. Jestesmy juz w Gruzji. Dojechalimy z malymi przygodami.
Pierwsza - odpadla srubka od kufra - dostalem zapas od kolegi Rumuna jezdzacego na XT 600. Zalozylismy w Bulgarii bo trzeba bylo nagiac stelarz.

Po drodze spotkalismy ekipe z Lancuta (8-10 moto) i okolic na BMW R 1200 GS - jadcych ta sama trasa z mala roznica -jada przez Rosje-pewnie ich jeszcze spotkamy na trasie - mielismy przyjemosc jechac kawalek razem - chcieli mi porwac zone - a obawialem sie ze tak bedzie w Turcji.

Granica Bulgarii - zatrzymujemy sie - cos smierdzi paliwem - przebity wezyk wyrownawczy zbiornika paliwa. Szybkie skrocenie i lecimy dalej.

Turcja wjazd wiza - 15Euro - autostrady platne do Istambulu 5 Euro - w Istambule musielismy wykuipic karte - 30 Euro jakies punkty i przejazd przez most Galata - jesli ktos sie wybiera do Turcji to mamy takowa na zbyciu z 32 ? zostalo.

W tym samymmiejscy pod braka najechal na mnie kolo samochodem - moto polcial na bok - bez wikszego uszczerbku - za to sam zalowal.
Cena paliwa w Turcji zabija 3.65 Ytr czyli po dzisiejszym kursie 7,41 zl.

Kolejna przygoda to tzw Turecka pulapka - Drogi super - ale miejscami na wschodzie posypuja je kamieniem - ten ubijany przez samochody zespala sie z asfaltowym podlozu. Gdzie tu pulapka - na zjezdzie (pobocze do stacji paliw) i wlasnie na takim zjezdzie zaliczylismy wywrotke - u nas male nieszkodliwe obrazenia - w moto odpadl kufer - jednak nie widac na nim wielkiego uszczerbku. Chwila z kluczami odkrecanie i przykrecanie mocowa elementow i jedziemy dalej.

Dzisiaj zamierzamy poprobowac Gruzinskich potraw i oczywiscie % Pojutrze ruszamy na zwiedzanie Gruzji. Na koncu trudne zadanie musimy znalezc statek ktory przewiezie nas na Krym ale to za jakis tydzien.

Ceny paliwa w Gruzji 1,95 lari - 3.26 litr paliwa

Pozdrowienia dla wszytkich czytelnikow.

Zapomnialem - za nami 3000 km.

Offline balaj

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 01, 2010, 03:54:01 pm »
glaziu wiesz oco chodzi jakies drapiezne alko z wycieczki  :lol:  :lol:  :lol:  no i szerokosci i udanego wypoczynku  :laugh:

Offline bwh

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 01, 2010, 06:36:48 pm »
Czyli lecieliście przez Turcję.. Pewnie po drodze też się spotkamy w ok. Krymu i mam nadzieję wymienimy wskazówki ;) Powodzenia i szerokości.

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 01, 2010, 09:39:56 pm »
Na alko zostalismy zaproszeni jutro do baru. Mamy nagrac krotki filmik reklamowy wlascicielce zeby miala na strone internetowa.
Dzisiaj pilismy browar Batumskie - smakowite. Jutro najprawdopodobniej CZACZA 50-70 % - z pestek winogron. Jak bede w stanie to napisze.

BWH ze wskazowkami damy rade - w razie czego napisz - sms-a z konkretnym zapytaniem.

Niedlugo chcemy sie udac na Gruzinska droge wojenna - ale przebiega ona blisko Oseti Poludniowej - zobaczymy jak wyjdzie. Ekipa z Lancuta zapewne zda mi relacje wiec bede wiedzial na czym stoimy.

Offline bwh

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 01, 2010, 10:24:28 pm »
Smakujcie i kosztujcie wszystkiego. Na pewno są to niezapomniane klimaty, aż nie mogę sie doczekać i naszego wyjazdu.. ;) Piszesz że koledzy z Łańcuta jadą przez Rosję? Co prawda czytałem że jakiś anglik przejechał granicę ros-gruz ale czy to była prawda???
i tak czytam na kaukaz.pl że promy UKRFERRY stoją, nie wiem czy tylko do Stambułu?  http://caledonia.com.ua/index.asp na polski to:

Panie i panowie!

Niniejszym z przykrością informujemy, że m / v Kaledonia zostanie wycofany z eksploatacji Odessa-Stambuł-Odessa z dniem 10 lipca 2010 z powodu niewystarczającej ilości pasażerów i towarów spowodowane to przez kryzys gospodarczy i zmiany sytuacji rynkowej.

Wszystkich pasażerów, którzy kupili bilety na rejsy anulowane proszeni są o udanie się do najbliższej siedziby UKRFERRY TOUR do pełnego zwrotu kosztów. Można znaleźć w najbliższym urzędzie \\\"UKRFERRY TOUR\\\".

Nasze kontakty: http://caledonia.com.ua/eng/contact.asp

Proszę przyjąć nasze przeprosiny za wszelkie niedogodności.

Także raczej i mali przewoźnicy pewnie mają problemy ale zobaczymy.. ;)

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 02, 2010, 06:03:21 am »
Cos w tym musi byc - bo jak na razie prom UKRFERRY stoi nieopodal wybrzeza. Zobaczymy czy dzisiaj bedzie czy ruszy.

Chlopaki z Lancuta chca przejechac granice z Rosja bo jedno przejscie zostalo  otwarte miedzy tymi krajami - sam czytalem - ale nie zapisywalem jakie poniewaz i tak nie zamierzamy jechac do Rosji (wizy niet). W kazdym badz razie jesli im sie nie uda przekroczyc granicy w taki sposob to beda plynac promem z Trabzonu do Soczi.

Promy promami - a my planujemy przeplynac po prostu na jakims statku nie musi byc duzy. Jak tak sie przygladam - to wszystko jest tu do zalatwienia za odpowiednia cene (mam wrazenie ze jeszcze bardziej niz na Ukrainie). O tym przekonamy sie juz niedlugo.

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 02, 2010, 03:39:48 pm »
Pisze poki mam dostep do neta.
Ukrferry nadal stoi i nie zamierza sie ruszac.
Woda w Morzu Czarnym przejrzysta ma ok 26-28 stopni - jest to jakas ochkoda w tym upale i wilgotnosci. Nawet w nocy spiac czlowiek sie poci.

W raazie czego podam namiary na nasza kwatere bo jest calkiem w porzadku - chyba zaloze jeszcze nowy temat w ktorym bedziemy sie mogli wymieniac dobrymi i tanimi kwaterami w roznych miejscach Europy. Na pewno bedzie warto.

Chcac nie chcac w drodze nad morze zwiedzilismy za darmoche ogrod botaniczny - zanmy swietne wejscie tuz obok naszej kwatery:D

Jutro ruszamy w glab Gruzji.

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 05, 2010, 08:27:25 pm »
Hej. Polowe trasy mamy juz za soba. Przejechalismy poludniowa czesc Gruzji. W Batumi wszystko wygladalo OK. Poza kierowcami na drodze (wolna amerykanka).
Jesli chodzi o drogi to brak znakow szczegolnie tych ze jest wylom w drodze. Drogi w budowie jak na razie moge napisac, ze drogi ktore przejechalismy byly przerozne.
50/50 asfalt (roznej jakosci) szuter (z czego 10-20% bardzo wymagajacy). Po tym jak bylem w Albanii to, te ktorymi do tej pory jechalismy nie umywaja sie do Albanskich).
Nawet nasz przewodnik nissanem Patrolem zrezygnowal z pokazania nam dalszej drogi - mowiac ze motocyklem sobie poradzimy - i dalej na pewno trafimy.
Wczoraj nie moglismy juz dluzej jechac w tumanach pylu i tym szutrze - po zapadnieciu zmroku zatrzymalismy sie w jakiejs owczej wiosce (ale gospodarze byli bardzo zyczliwi.
Jesli chodzi o ludzi przychyla Wam nieba - znajda sie jednak i tacy, ktorzy widzac ze macie kase zechca z Was zedrzec - podziekowac i dalej w droge.

Dzisiaj wjechalismy w Kaukaz - znowu szuter 1-2 to biegi do dyspozycji. Znalezlismy lokum tez gdzies w gorach i o dziwo internet.
Nie wiedziec dlaczego ale gospodarze nie chca pozolic nam rzbic namiotu poniewaz Gruzini tak nie goszcza.
Siedze wiec zdziwiony na necie i pisze. Zdziwiony ze w takim miejscu maja neta.

BWH - jesli chcesz sie tu wybrac swoim BMW to musisz jexdzic bardzo ostroznie - albo lepiej zmien motocykl na enduro. W niespodziewanych miejscach konczy sie asfalt i trzeba pocinac roznej trudnosci szutrem lub kamieniem.
Wczoraj mielismy 80 km do Tibilisi - sam szuter (klada asfalt).
Pozdro

Offline Bohun_Lubaczów

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 07, 2010, 07:54:14 am »
jak wrócicie to cza opić wyprawe...  proponuje temat \\\"Zlot u Głazia pod gruszą\\\"  :P
powodzenia w dalszej wyprawie i czekamy na zdjęcia zdjęcia zdjęcia !

Offline bwh

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 07, 2010, 03:59:59 pm »
U nas pakowanie.. Na Krymie planujemy być max. na czwartek 12.08, ale to zależy ile nam zejdzie na Mołdawii ;) Powodzenia i do spotkania. A po wypadach to impra u mnie też musi być. Zakombinuje rzutnik i zrobimy pokaz zdjęć wszystkich zdjęć. A na razie to powodzenia

Offline bwh

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 07, 2010, 11:43:44 pm »
Właśnie dostałem od Gładziów SMS,a że ładują się na Prom do Kercz...

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 09, 2010, 01:28:32 pm »
Też od nich dostałem, ale nie miałem jak napisać :)