Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 19, 2026, 01:07:44 pm

Autor Wątek: Tabliczka znamionowa  (Przeczytany 5642 razy)

Offline Patryk

• Moderator
  • Młodszy użytkownik
Tabliczka znamionowa
« dnia: Kwietnia 06, 2011, 06:46:21 am »
Witam. Czy tabliczka znamionowa w motocyklu jest obowiązkowa? I jakie są konsekwencje za jej brak?

Oddałem ramę do piaskowania i zapomniałem ją zdjąć a i gość co mi piaskował nie pomyślał żeby ją oszczędzić i została mi się tylko aluminiowa blaszka.

Pewnie zamówię na allegro tabliczkę i sam wybiję numery. Fajnie jak by był ktoś kto ma numerator do wybycia numerów.

Pozdrawiam

Offline Berbeluch

• Młodszy użytkownik
  • **
O:Tabliczka znamionowa
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 06, 2011, 10:03:06 am »
Widzę jakiś specjalista fest ;p

Za brak tabliczki jest brak możliwości rejestracji moto, trzeba się udać do któregoś wydziału w urzędzie miasta - gminy czy coś podobnego o stosowne papiery celem rejestracji.

Inne wyjście - kup sobie taką naklejkę czy tam blachę i sam nabij numery albo niech ktoś Ci to zrobi, mocuj na moto i walnij im kit że tak było jak kupiłeś  :woohoo:  nie powinni się dopierdzielić

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 06, 2011, 10:51:38 am »
No to wyszedł niezły numer...
Z tego co wiem to nr silnika nie musi się zgadzać z numerem na tabliczce, ponieważ jest częścią wymienną. No ale nr ramy chyba musi być poprawny bo innego wyjścia nie ma... :)

Offline balaj

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 08, 2011, 08:35:53 pm »
ATAK JEST POTRZEBNA NIE ZROBISZ NAWET PRZEGLADU A REJESTARACJI MOZESZ POMAZYC ......

Offline bohun

• Moderator
  • Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 09, 2011, 09:58:38 am »
Dobrze że u mnie nr ramy jest na ramie wybity, tabliczka też jest oprócz tego :)
Kto prędko daje ten 2 razy daje.
XL600V PD10, 2x XT600Z 3AJ, WSK 3, Simson SL1

Offline bwh

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 09, 2011, 09:41:01 pm »
Bez tabliczki da się żyć.. najlepiej zostaw na swoim miejscu to co Ci zostało po piaskowaniu a numer z dowodu nabij na ramę w widocznym miejscu (nie wiem gdzie fabrycznie były w MZ.. ale chyba na główce.) .. tylko się nie pomyl. :) Diagnosta na pewno nie będzie jej drapał z lakieru aby porównać numery.

Offline Patryk

• Moderator
  • Młodszy użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 10, 2011, 07:51:04 pm »
Numery na główce ramy MZ ma wybite fabrycznie. Miejsce po tabliczce zostało pomalowane proszkowo (tzn. cała rama) tak więc nie ma praktycznie śladu po tabliczce. Zostawię tak jak jest. Najważniejsze, że numery są na ramie i się zgadzają.
Przeglądu się nie boję. Jak w tamtym roku robiłem to nie zwracał na to uwagi. Jedyne co mnie męczy to czy policja nie będzie robiła problemów w razie kontroli.

Tabliczkę można kupić na allegro tak więc kiedyś założę tylko muszę jeszcze gdzieś znaleźć kogoś co mi numery wybije.

Offline balaj

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 10, 2011, 07:54:13 pm »
kup tabliczke to zrobie ci to ze nie bedzie znaku :)

Offline Patryk

• Moderator
  • Młodszy użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 10, 2011, 08:07:29 pm »
Ok bałaj.

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 11, 2011, 08:36:39 pm »
Dzisiaj przypadkiem w wydziale komunikacji usłyszałem, że można załatwić sprawę z tą tabliczką znamionową. Mianowicie trzeba się zwrócic do naczelnika wydziału i gość wydaje decyzje o wybiciu nowej taliczki ze starymi numerami. (Tak przynajmniej zrozumiałem). Możesz się przejść do WK u siebie i o to zapytać. Myślę, że nie powinno być większych problemów żeby załatwić to oficjalnie bez kombinowania.

Offline Patryk

• Moderator
  • Młodszy użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 11, 2011, 09:03:11 pm »
Też o tym słyszałem. Słyszałem też, że ta przyjemność kosztuje około 150 zł ale tego nie jestem pewny na 100% :)

Offline Berbeluch

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 11, 2011, 09:30:45 pm »
siCk_BoY_ napisał:
Dzisiaj przypadkiem w wydziale komunikacji usłyszałem, że można załatwić sprawę z tą tabliczką znamionową. Mianowicie trzeba się zwrócic do naczelnika wydziału i gość wydaje decyzje o wybiciu nowej taliczki ze starymi numerami. (Tak przynajmniej zrozumiałem). Możesz się przejść do WK u siebie i o to zapytać. Myślę, że nie powinno być większych problemów żeby załatwić to oficjalnie bez kombinowania.

Tak pięknie to tylko się mówi. Wystarczy popatrzeć na rejestrowanie zabytków w naszym regionie. Parę razy się już przejechałem na takich rzeczach i mi wystarczy. Lepiej zrobić tak by nikt nic nei wiedział i mieć spokój niż wykładać na ławę i kłaniać się po same kolana by ktoś to zaakceptował. Ja bym próbował sam wklepać nr.

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 12, 2011, 12:52:18 am »
No niby racja... w sumie to pewnie sam też bym wyklepał niż łaził i załatwiał z urzędnikami. Mnie czeka jutro właśnie taka wizyta w WK i zapewne walka o zachowanie tablic rejestracyjnych. Wizja spotkania z tymi paniami i wykłucania się o swoje racje niebardzo mi się podoba no ale... o swoje trzeba walczyć :)

Offline balaj

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 14, 2011, 06:58:50 pm »
tak jak mowilem stykniemy sie na pizunach i zrobie ci ja jak z salonu wiec nic nie kombinuj  :laugh:

Offline Patryk

• Moderator
  • Młodszy użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 14, 2011, 07:04:18 pm »
Właśnie dostałem list z tabliczką. Na Pizunach jakoś ładnie to zrobimy.