Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 18, 2026, 04:25:47 pm

Autor Wątek: ZAKAZ RUCHU DLA MOTORÓW  (Przeczytany 11255 razy)

Offline jola100

• Młodszy użytkownik
  • **
ZAKAZ RUCHU DLA MOTORÓW
« dnia: Kwietnia 18, 2011, 10:52:57 am »
Hejka, myślę,że to problem nie tylko mój...Dlaczego od zarania dziejów jest zakaz ruchu dla jednośladów w centrum wielkiego miasta Lubaczowa? Może już czas coś z tym zrobić? Mieszkam w samym Rynku, stałe zameldowanie. W ubiegłym roku byłam w Wydziale Komunikacji Starostwa Powiatowego, ale pan kierownik powiedział mi, że nie jest w prawie coś zmienić i odesłał mnie do Rejonu Dróg! Pytałam policjantów z drogówki, ale oni są od karania. Co ma zrobić mój chłopak, który przyjeżdża do mnie na motorze? Musi pchać naszą Janinkę (ponad 260 kg wagi) przez miasto, żeby dostać się pod mój dom! Braci Motorowa-weźmy się za tą sprawę! Oczywiście widzi się naszych jeżdżącym po Rynku, ale na własną odpowiedzialność, jak mi powiedział policjant. A na RZ numerach od razu do odstrzału, bo obcy! Czekam na pomysły. Może ktoś ma jakiegoś pociotka, wujka we władzach!? Pozdrówka, wściekła   :angry:

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
O:ZAKAZ RUCHU DLA MOTORÓW
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 18, 2011, 11:44:06 am »
Już kiedyś próbowaliśmy coś z tym zrobić.
Ciężka sprawa - trzeba przeprowadzić reorganizację oznakowania.
Nie wiem jak jest teraz - ale pewnego czasu każda z dróg na rynku (czyli aż 4) należały do kogoś innego (droga wojewódzka, powiatowa, gminna).
Być może to się z mieniło i należy to teraz do gminy miejskiej Lubaczów. Jeśli tak jest to należałoby się zwrócić z pismem do Pani Burmistrz o zmianę organizacji ruchu. Uprzednio najlepiej byłoby z nią porozmawiać. Czy jest sens działania w tym kierunku.
Jak nie będzie dobrej woli z jej strony to trudno będzie coś ugrać.

Jeśli znajdę chwilę to podejdę zapytać do kogo należą te drogi i czy jest sens ponownego ruszania tej sprawy.
Zakaz został postawiony lata temu ponieważ, przejeżdżające motocykle budziły okolicznych mieszkańców (to była ich petycja) a oliwy do ognia dolali motocykliści, którzy zaczęli śmigać motocyklami po chodnikach w parku.
Od tego czasu znak jak stał tak stoi i nie był do ruszenia.
P. Burmistrz może się również sugerować tym, że w większości miast, miasteczek, taki zakaz obowiązuje prawie wszystkie ryneczki.

Offline jola100

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 18, 2011, 01:03:11 pm »
O ile wiem to w Rzeszowie można jeżdić w samym centrum (Rynek, Pl.Farny itp) Oczywiscie nie można na 3 Maja - ale tam generalnie jest zakaz ruchu. A znaki, za króla ćwieczka postawione, z kuniem i wozem... A czy samochody z piskiem opon wokół parku nie budzą mieszkańców - to znaczy mnie?  :P  Plisss, próbuj coś zrobić, a ja pomogę jak tylko będę mogła!

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 18, 2011, 01:50:25 pm »
Ja myślę, że ciężko będzie przechnąć ten pomysł. Sądzę, że większość mieszkańców może mieć problem z akceptacją otworzenia rynku dla motocykli. Ale rozeznanie można zrobić i ewentualnie spróbować. :)

Offline Berbeluch

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 18, 2011, 02:56:21 pm »
Tutaj potrafię się wypowiedzieć. :)

Znaki które są postawione z petycji mieszkańców można przestawić legalnie, jest tylko jedno ale, trzeba podpisy mieszkańców na zgodę o usunięcie - przestawienie znaku. Nie wiem tylko jacy to mieszkańcy - czy to z danej ulicy czy ogólnie z zakazów. Jakiś czas temu to obowiązywało, ale jak to u nas, jest i ni ma a nawet jak jest to nic o tym nie wiemy.;)

Jeszcze inna sprawa. Gdy stawia się znak bo na danej ulicy jest za dużo hałasu to z petycji mieszkańców można postawić znak zakazu jeżeli jest w dokumentacji zmierzony hałas. Dużo słyszałem jak motocykliści właśnie w takie sposób ściągają znaki, bo jest on nielegalny i gdy prywatnie ściągną takie znaki to nigdzie go w dokumentacji praktycznie nie będzie. Jedynie petycja, i wydany znak. Skoro twierdzą że jest głośno to czemu nikt tego nie sprawdził.

Niestety nawet gdy się postaracie o takowe podpisy lub ruszycie zapytanie o pomiar hałasu i uda się to przepchać to przyjdzie P. Burmistrz i tak jak Glazio pisał - ,,Wszędzie jest zakaz na rynkach to z jakiej racji mamy tutaj usunąć\\\". Kolejna sprawa to niestety nasze urzędy - Prawo jest dla nich tylko prawem wpisanym w papierki. Jak będzie więcej pracy to nam się biurka z papierów załamią a słyszeliśmy że zakaz jest obowiązkowy.

Oczywiście ja bardzo popieram takowe starania o usunięcie zakazu. Powiem że nawet gdyby udostępnili kawałek - Od Mickiewicza przez rynek- Kościuszki. Sądzę że jest to najrealniejsze rozwiązanie i możliwe do osiągnięcia, już mówię o co dokładnie chodzi. W tym momencie motocykliści mają praktycznie całkowity brak dostępu do rynku, skoro ograniczyli całkowitą możliwość dostania się np. do Kościoła albo do miejsc parkingowych gdy chcemy się udać na zakupy to coś jest nie tak - ograniczyli nas całkowicie. Prawie w każdym większym mieście zawsze jest jedna droga udostępniona - ktoś pisał w Rzeszy. Tak da się dojechać bardzo blisko studni parę kroczków i jestem.

Jest to tylko rozmowa - dla mnie nie do osiągnięcia. Macie człowieka który jest biegły w prawie to powodzenia.

Protest mile widziany.

Musiałem pisać szybko bo mam robotę, więc przepraszam za błędy.

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 18, 2011, 03:27:30 pm »
Sądzę, że gdyby się uprzeć i zmobilizować tutejszych motocyklistów (co wydaje się być ciężką sprawą ;)), możnaby na tyle nagłośnić sprawę, że w końcu ktoś by się nad nią zastanowił i poważnie rozważył taką propozycję.

Offline TOLO

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 18, 2011, 07:40:11 pm »
właśnie tylko jak to nagłośnić może zbierzemy się wszyscy i spróbujemy porozmawiać w władzami miasta. :)

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 18, 2011, 07:49:23 pm »
zbierzemy ekipę wjedziemy na rynek ;p wszystkich nas nie złapią ;)

Offline Berbeluch

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 18, 2011, 08:35:12 pm »
Moje zdanie - na chamstwo, chamstwem się odpowiada. Lepiej przejść się piechota niż łamać ten przepis. Lub pojeździć motorami w okolicach bardzo wolnym tempem blokując inne samochody. Protest jest by pokazać problem nie łamiąc przy tym przepisów i nie denerwując innych (bo ci powie że najwidoczniej się należy). Jednak gdy już będzie po proteście i nikt nie zareaguje to już inna sprawa.

Offline TOLO

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 18, 2011, 08:39:54 pm »
to jaki ustalmy termin ? :)

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 19, 2011, 12:15:32 am »
Berbeluch.. z mojej strony to był taki żarcik :) Ale może faktycznie jakiś proteścik nie wyrządzający nikomu krzywdy ani nie łamiący prawa by się przydał. Oczywiście po próbach dogadania się z aktualnymi władzami. Taki protest to ostateczność.

Offline jola100

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 09, 2011, 08:08:52 am »
Witam ponownie B) Dawno mnie nie było, ale to taki gorący czas... Mam wiadomości dotyczące zakazu dla motorów. Należy wystosować pisemko do Powiatowego Zarzadu Gróg :laugh: Wstępnie mam przygotowany taki papier, trzeba tylko autografy jak największej liczby osób... Mam propozycję: w niedzielę 12 czerwca, w samo południe będę czekać pod \\\"Flisem\\\" na zainteresowanych tą sprawą z papierem do podpisu.. Co Wy na to?? Pozdrówka :lol:

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 09, 2011, 08:31:24 am »
Pomysł super.
Jeśli ma to być jak największa liczba podpisów to pisemko pasowałoby przekazać w ręce innych użytkowników i na zasadzie kolega koledze zbierze się ich spora ilość.
Czasowo może to chwileczkę potrwać ale tydzień czasu to nie taka straszna zwłoka.

Przy okazji zapraszam na 19 VI na boiska \\\"Orlik\\\" będzie szereg imprez sportowych ale również konkurencje motocyklowe:

13.00 – 14.30 – Pokaz motocykli i pojazdów zabytkowych
Kategorie:
- wolna jazda
- slalom
Zwycięzcy tych konkurencji (pierwsza trójka) otrzymają pamiątkowe statuetki.

Więcej szczegółów:
http://www.lubaczow.pl/go.php/pl/aktualnosci/art1649.html

Offline jola100

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 09, 2011, 09:10:56 am »
hehehe to przecie moja szkoła, jak mnie dyrka zobaczy na motorze to zawału gotowa dostać, a petycję do podpisów mogę już dziś komuś przekazać i niech zbiera...
No i może bym wreszcie kogoś z młodzieży pozanała, bo jak wcześniej pisałam to ja taka raczej Wasza mama jestem...

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 09, 2011, 10:16:46 am »
jola100 napisał:
hehehe to przecie moja szkoła, jak mnie dyrka zobaczy na motorze to zawału gotowa dostać, a petycję do podpisów mogę już dziś komuś przekazać i niech zbiera...
No i może bym wreszcie kogoś z młodzieży pozanała, bo jak wcześniej pisałam to ja taka raczej Wasza mama jestem...

W tygodniu jestem w MOS-ie w Lubaczowie - mogę pozbierać trochę podpisów. Więcej na pewno będzie można uzyskać na tej imprezie :-)
Młodzieży u nas dostatek - choć część na studiach. Ja sam nie znam wszystkich motomaniaków.