Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Czerwiec 13, 2025, 01:06:02 pm

Autor Wątek: Dachnów Cieszanów Gorajec i inne  (Przeczytany 6480 razy)

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
Dachnów Cieszanów Gorajec i inne
« dnia: Lipiec 24, 2017, 03:56:02 pm »
Jutro po 13 wybieram się na Gorajec

Najpierw po drodze miedzy Dachnowem Cieszanowem chcę zobaczyć 1 albo 2 Schrony jednoizbowe do ognia bocznego dla działa.

Potem na wylocie z Cieszanowa nie wiem co to jest za rudera ale jak ostatni Kamila wiozłem na warsztaty na Folkowisko to je zauważyłem, jeszcze trochę zaglądać  po starym PGR.

Widziałem drogowskaz na jakiś cmentarz, no i na ścieżkę na której jest rów przeciw czołgowy.  Zaglądnąć do cerkwi i co jeszcze to nie wiem.

W innym terminie mam zamiar jeszcze zaliczyć bunkry koło Brusna.

W innym Samotnie Brata Alberta Manasterz , Cerkwisko …..

W innym zobaczę dokąd prowadzą niektóre drogi w polach …

W innym Brzozów, Humniska, Przysietnica,

W innym Szumy, Szałas, Józefów …

Art

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
Odp: Dachnów Cieszanów Gorajec i inne
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2017, 08:35:12 am »
Potem na wylocie z Cieszanowa nie wiem co to jest za rudera ale jak ostatni Kamila wiozłem na warsztaty na Folkowisko to je zauważyłem, jeszcze trochę zaglądać  po starym PGR.

Zapewne chodzi o dawny dworek w Nowym Siole >>>

W drugiej minucie filmu z parady u Dorotki przebija sie kilkakrotnie ów dworek, przy którym znajduje się stary park a w nim ścieżki, na których urządzilismy sobie małe harce :-)

Artur - czekam na relację końcową ;-)

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2017, 01:32:09 pm »
Wczoraj jak brykałem na kopalni rozmawiałem ze znajomym który poinformował mnie że kopalnia siarki rusza na 100 %.
Ciekawe jak się to wszystko potoczy.
Art

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 25, 2017, 07:07:41 pm »

Było super

Udało mi się choć myślałem ze przez te opady nie wyjdzie mi ale udało się.

Mały poślizg zamiast po 13 było po  15, ale było.

Starałem się to poskładać po kolei, ale potem i tak zawsze się na mąci.

Więc najpierw bunkier w pierwszym podejściu pudło, ale drugi to już bułka z masłem.
Pięknie i elegancko od razu trochę błota polnego w powietrze się wyrzuciło, i tak Schron jednoizbowy do ognia bocznego dla działa został pooglądany, jak zawsze nie smak budzą śmieci które zawsze jakimś cudem się muszą znaleźć.

Potem asfaltem aby pomyszkować we dworku w Nowym Siole, aż dziwne że nigdy do niego nie zaglądnąłem, no ale cóż, za to teraz pomyszkowałem tu i tam :-)

Pojeździłem troszkę po dawnym wspaniałych teraz w ruinie PGR, nie za bardzo się to niektórym podobało, ale było spoko.

Następnie po drodze do Gorajca wstąpiłem na cmentarz fajny dojazd przez lasek i mały postój pod cerkwią na uzupełnienie płynów i dalej do Kapliczki.

W drodze powrotnej z kapliczki zauważyłem coś… jak by resztki po budynku, oczywiście musiałem tam się zapakować, bo jak by inaczej, resztki z kamienia i oczywiście jak by inaczej ktoś się pozbył azbestu, śmieci wszędzie śmieci…

Troszkę krążenia po Gorajcu i do rowu przeciw czołgowego, potem trzeba było sprawdzić dokąd ta ścieżka prowadzi, było mało to zawróciłem do bunkra, potem w lewo ścieżka do oporu, nic ciekawego to trzeba zobaczyć co na jej drugim końcu ….

A po drodze spotykam i tu ciekawe nie spodziewałbym się znajomej twarzy na tak zacnym sprzęcie…… /tu można obstawiać kto to był/.

Jeszcze rundka po mazurach bo przecież nie pada a miało i w końcu do domu bo jutro jak się uda to może odwiedzę Samotnie Brata Alberta Manasterz , Cerkwisko …..

Więc nasmarowałem łańcuch zdjęcia i filmy zgrywam, jak by co to wrzucę.
Art

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 26, 2017, 07:38:19 am »
Wczoraj jak brykałem na kopalni rozmawiałem ze znajomym który poinformował mnie że kopalnia siarki rusza na 100 %.
Ciekawe jak się to wszystko potoczy.

Potoczy się tak, że w pewnym momencie natkniemy się na ogrodzenie co będzie oznaczało koniec naszego placu zabaw.
W związku z powyższym podczas swoich wycieczek możesz szukać i lokalizować najlepsze odpowiedniki takiego terenu.
Stwierdzam, że będzie to na prawdę trudne ponieważ górki, piasek, glina i błoto w jednym miejscu do tego wyrównane to trudne zadanie.

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 26, 2017, 07:44:41 am »

A po drodze spotykam i tu ciekawe nie spodziewałbym się znajomej twarzy na tak zacnym sprzęcie…… /tu można obstawiać kto to był/.

Odpowiedź na pytanie :-)
Art

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 26, 2017, 09:58:41 am »
Co to za cudo, na którym siedzi Dorotka :-)

Odnośnie pałacu w Nowym Siole jest plan aby odbudować go i przeznaczyć na miejsca noclegowe :-)
Ciekawa inicjatywa. Oby prawdziwa :-)

Potwierdzenie w końcowej cześci Aktualności TVP3 Rzeszów >>>

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 26, 2017, 10:33:11 am »
Może im wyjdzie ale kasy w pompować to tam trzeba nieziemsko.

Daje fotki ...
Art

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 26, 2017, 10:37:23 am »
cd..
Art

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 26, 2017, 06:46:54 pm »