Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 17, 2026, 11:10:48 am

Autor Wątek: Topienie marzanny - 21.03.2015 Jarosław  (Przeczytany 5606 razy)

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
Topienie marzanny - 21.03.2015 Jarosław
« dnia: Marca 03, 2015, 10:04:59 pm »

Offline Borek

• Starszy użytkownik
Odp: Topienie marzanny - 21.03.2015 Jarosław
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 03, 2015, 10:35:35 pm »
w tym roku zmiana miejscówki ?

Offline BociekPL

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 04, 2015, 06:56:59 am »
to (raczej) prostu oddzielna akcja
My Lovley Diamond Red

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 04, 2015, 07:17:34 am »
P2K na daną chwilę nie mają nic w tym temacie.

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 21, 2015, 07:19:14 pm »
Pogoda sprzyjała. Czekam na Wasze foty, może filmy. Ja niestety chwilowo jestem uziemiony. Gul!

Offline BociekPL

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 21, 2015, 07:49:46 pm »
ja ogólnie nie robię zdjęć ale mój znajomy robił, więc jak mi prześle to kilka podeśle ;) A tak ogólnie to pogoda i liczebność osób dopisała. Co jak co ale do organizacji nie ma się co przyczepić. Po ludziach w korkach nie było widać zdenerwowania a więc dla nich też podziękowania. Oby więcej takich akcji :)
My Lovley Diamond Red

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 22, 2015, 07:41:06 am »
Motocyklowe topienie marzanny - Jarosław 2015

Zdjęcia:

Ryszarda Król - facebook

Offline Wiatr w Polu

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 22, 2015, 08:06:58 pm »
Bez zdjęć, ale za to słowo żywe :D

Krótka relacja z topienia Marzanny w Jarosławiu
Zaczęło się od tego, że Wojtek jeździł bez kasku, a potem pucował i tak czysty motocykl. To widomy znak, że wiosna, że trzeba się zbierać, bo Marzanna sama się nie utopi. Zgadaliśmy się i pojechaliśmy razem. Wojtek z Agnieszką, ja zgarnąłem po drodze Kociątko. Bystre oko sąsiada i moje zbyt pewne podparcie na motocyklu wykazały, że po zimie w tylnej oponie ubyło mi powietrza. „Zatankowaliśmy” trochę wiatru na najbliższej stacji i kierunek: Rynek w Jarosławiu. Pogoda wyśmienita, chciało się trochę poświrować na drodze, ale świadomość, że to pierwsza po długim czasie jazda (i to na łysej oponie) powstrzymywała od  nierozważnych kroków. Na rynku było już sporo maszyn. Na moje oko między 2, a 3 setki. Właśnie eksponowana była Marzanna, Beata coś klarowała, ale jako że nagłośnienie nie było za głośne, mogliśmy powitać znajomych. Był Dzinio, Agatka, Mysza z Myszowatym, Edycja, Basia dumna ze swojej nowej maszyny, Lucynka, Bernadka, Tadeusz z małżonką (już bez motocykla) cały Klub Triumph Orły (czyli 3 sztuki) oraz wielu innych znajomych. Stamtąd udaliśmy się na miejsce czynu zbrodniczego (pod most), gdzie miała być spalona i spławiona Marzanna – symbol odchodzącej zimy. Nie była to najkrótsza trasa niestety. Całe miasto miało się dowiedzieć, że motocykliści witają wiosnę. Przy takiej liczbie motocykli jechaliśmy często operując sprzęgłem, przystając, nadganiając. Skrzyżowania nie były blokowane, więc prawidłowo jadące auta wciskały się między motocykle. Nie było to bezpieczne. Potem było już tylko lepiej. Mimo moich obaw, pod mostem wszyscy znaleźli miejsce do zaparkowania. Szybki rzut oka i już wiem, gdzie bym rozbił namiot. Niezupełnie bezpodstawne oględziny, bo przecież w terminie 19-21 czerwca odbędzie się tam zlot organizowany przez Motobajków. Na miejscu kolejne spotkania: między innymi z Violą, z Elcią, za Damianem (żółta trajka), był Super Dziadek z Szefową, parę słów zamieniłem z Tomkiem, który przywraca do życia Mikrusa… Nagłośnienie było perfekcyjne, grała orkiestra dęta, w ogóle było sympatycznie bardzo. Tym bardziej, że impreza nie ograniczała się tylko do podpalenia i wrzucenia do wody kukły. Organizatorzy zadbali o ogniska, muzykę, tańce, a także darmowy ciepły posiłek dla wszystkich chętnych. Kto chciał, mógł upiec sobie na ogniu kiełbaskę, harcerze, którzy wysprzątali przed imprezą teren, dbali o podtrzymanie ognia. Było bardzo sympatycznie, organizatorzy dołożyli starań i nakładów  nie oczekując od nas nic ponad to, że przyjedziemy. Przed zmrokiem na parkingu znacznie się przerzedziło. I my odpaliliśmy maszyny. W Orłach mrugnąłem Wojtkowi i Agnieszcze awaryjnymi na pożegnanie i odwiozłem Myszę. Zaglądam już do kalendarza, kiedy i gdzie następne spotkanie 

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 22, 2015, 09:26:43 pm »
Zdjęcia Motorbike Jarosław - facebook

Zdjęcia - Centrum Kultury i Promocji w Jarosławiu

[ Invalid YouTube link ]

[ Invalid YouTube link ]

Fot- Marta Owsik - facebook

Fot. Życie Podkarpackie

Fot. - pod24.info

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 22, 2015, 09:45:37 pm »
Zdjęcia Bogusława Bernackiego - facebook - strażak z Lubaczowa :-)

Żałuję, że nie mogłem być z Wami. Motocykl uziemiony a w puszce przeżywałbym straszne udręki.

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 22, 2015, 11:20:30 pm »
To ja jeszcze od siebie :)

Plany były raczej ukierunkowane na wyjazd do Rzeszowa, lecz niestety matka natura dawała wyraźnie do zrozumienia, że fajnie.... fajnie .... ale może "nie" .... Postanowiła wesprzeć organizatorów z Jarosławia ;) co jak się okazało może nie było sprawiedliwe ale jak najbardziej im się to należało ;)
Impreza przemyślana i fajnie zorganizowana. Na pewno nikt z nas nie spodziewał się obecności Burmistrza Miasta, a tym bardziej orkiestry dętej!!! 
Jedyny mały minus to fakt niezabezpieczenia trasy przejazdu, o czym wspomniał Wiatr. Większość kierowców samochodów wykazała się jednak wyrozumiałością i cierpliwością, gdyż liczba motocykli biorących udział w przejeździe była dość imponująca i wszystko trochę trwało.

Generalnie zima już oficjalnie pożegnana i oby więcej jak fajnych i ciepłych dni!!!

A oto niewiasta, która poświęciła swój słomiany żywot tylko po to, by sprawdzić radość motocyklistom..... ;)

A na miejscu tej iście średniowiecznej rzezi płonęły już stosy....

Nie da się ukryć, że brakowało nam trochę towarzystwa  Głaziów... ale siła wyższa!

Sezon oficjalnie rozpoczęty!!!!

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 23, 2015, 05:02:23 pm »
Nadrobimy, na pewno nadrobimy tą tygodniową zaległość choć świadomość nieobecności zostaje. Pogoda, miejsce, ekipa. Nam również szkoda.

Zapodaję relację i kolejne foty:
Edyta Śmieciuch - facebook

"Marzanna – słowiańska bogini symbolizująca zimę i śmierć, również nazwa kukły przedstawiającej boginię, którą w rytualny sposób palono bądź topiono na znak pożegnania zimy i przywołania wiosny.
Gusła, pogańskie przesądy.... a co tam.... najważniejsze, że wspaniały, pogodny dzień sprzyjający wspólnej zabawie i spotkaniu się po dłuuuugim okresie zimowym.
Jeszcze parę fotek z Moto-Marzanny w Jarosławiu :"