Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 23, 2026, 06:01:10 pm

Autor Wątek: obroty bandit 600  (Przeczytany 9321 razy)

Offline maczaj

• Młodszy użytkownik
  • **
obroty bandit 600
« dnia: Marca 29, 2016, 10:08:10 am »
Witam, kupiłem ostatnio bandita 600 z 2000r, przy zakupie miał strasznie niskie obroty rzędu 300-400, że ledwo zipał aż gasł, wziąłem go, myślałem że synchronizacja gaźników załatwi sprawę, lecz olśniło mnie bo moto wkręca się ładnie, bez jakiejś zamuły czy czegoś, więc myślę że wystarczy tylko podkręcić mu obroty i tu pytanie - gdzie znajduje się śruba od regulacji obrotów? W serwisówce patrzyłem i wygląda tak jakby była gdzieś przy drugim gaźniku, ale nic tam nie widzę. Po lewej stronie przy gaźniku mam jakieś plastikowe czarne pokrętło tylko boje się go ruszać żeby się nie okazało że to nie to. Ktoś może coś wie na ten temat?

Offline BociekPL

• Starszy użytkownik
Odp: obroty bandit 600
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 29, 2016, 02:00:19 pm »
na boku gaźnika taki dżinks na lince
My Lovley Diamond Red

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 29, 2016, 04:37:30 pm »
Próbuj pokrętłem. Sprawdziłbym tez regulator napięcia!

Offline Kurpi

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 29, 2016, 06:49:36 pm »
Po lewej stronie przy gaźniku mam jakieś plastikowe czarne pokrętło

To je to  :) ... kręć

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 29, 2016, 07:03:18 pm »
Moim zdaniem też to czarne pokrętło plastikowe.
Najlepiej jakbyś zrobił zdjęcie - jeśli się da- i wrzucił na forum. W mojej tenerce była śruba do regulacji wysokości obrotów.

Offline maczaj

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 29, 2016, 08:50:37 pm »
Chodzi mi o to pokrętło dokładnie, z tym że przy zakupie coś próbowałem nim kręcić i za bardzo nie czułem różnicy w obrotach, ale obróciłem troszeczkę bo bałem żeby czegoś nie spieprzyć. Czyli jeżeli wykręcę ją maksymalnie w prawo obroty urosną i potem tylko w lewo jechać na jakie mi pasuje? Nic potem nie trzeba kombinować ze śrubami od składu mieszanki? To jest po prostu coś jak bym linkę podciągnął tzn gazu dodał, dobrze rozumiem?

Offline BociekPL

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 29, 2016, 09:32:43 pm »
tak dobrze rozumiesz
My Lovley Diamond Red

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 29, 2016, 09:40:49 pm »
Teraz pytanie. Czy na ssaniu też obroty takie niskie? Dwa regulacje przeprowadzaj jak moto uzyska normalną temp. pracy inaczej może nie do końca się udać. Jak już będzie rozgrzany to sprawdź jeszcze ten regulator - woltomierz do aku i podaj wartości jakie pokazuje! Powodzenia!

Offline maczaj

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 29, 2016, 09:48:05 pm »
Nie, na ssaniu ma około 3tyś obrotów, albo coś koło tego -  nie przyglądałem się dokładnie, ale wiem ze wysokie. Nie mam niestety woltomierza, ale jaki miało by to związek z niskimi obrotami na jałowym? Po Twojej wcześniejszej wypowiedzi poczytałem w internecie czym sie objawia niesprawny regulator i raczej mi to nie pasuje do mojego, szczególnie że rozrusznik kręci, że mało motocykla nie obróci hehe :D W sumie to spytam w szkole jutro, może ktoś z klasy posiada, a sprawdziłbym tak z ciekawości.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, jutro próbuję ustawiać, oby wyszło :D

Edit:
Zrobiłem dzisiaj tak jak mi poradziliście, nakręciłem się tym pokrętłem aż w końcu złapało, ustawiłem obroty w granicach 1200, ale wydaje mi się że nie chodzi tak jak powinien, obroty delikatnie falują, po przegazowaniu przy końcu ciężko opadają, albo to mi sie tak wydaje bo nigdy nie miałem styczności z takim motocyklem ;p Do tego wrzucam filmik żebyście mogli ocenić, zwróćcie uwagę, że w okolicach 10 sekundy słychać takie strzały, te strzały to z tłumika i to mi się też nie podoba.. Co o tym myślicie?
A jeszcze jedno, po tym przejechałem się, wróciłem i strzały ustały.

www.youtube.com/watch?v=RywF4cikiNY
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2016, 01:45:52 pm wysłana przez maczaj »

Offline maczaj

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 30, 2016, 07:37:51 pm »
Co o tym myślicie?  ;D

Offline BociekPL

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 31, 2016, 06:03:21 pm »
a poprzedni właściciel co mówił o serwisie ? Bo tu słychać że przydało by się to i tamto
My Lovley Diamond Red

Offline maczaj

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 31, 2016, 07:47:34 pm »
Mówił że były tylko czyszczone gaźniki i zmieniony olej. Czyli jednak synchronizacja sie kłania?

Offline BociekPL

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 31, 2016, 08:27:11 pm »
takie kichanie to złe synchro  lub skład mieszanki (to diagnozuje się po kolorze świec). Jak czyścił to czemu nie zrobił synchronizacji ?
My Lovley Diamond Red

Offline maczaj

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 31, 2016, 08:29:14 pm »
Pewnie z braku gotówki hehe :D a co jeszcze zauważyłem, po dodaniu gazu i odpuszczeniu pojawia się czarnawy dym, to już chyba synchronizacja pewna.. A więc pytanie komu to zlecić, żebym miał pewność że zrobi mi to dobrze i jaka jest cena takiego zabiegu?
A może problem leży w jakiejś nieszczelności w króćcach czy to mogę wykluczyć? Dla pewności poszedłbym psiknąć jakimś specyfikiem łatwopalnym żeby sprawdzić
« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2016, 08:33:00 pm wysłana przez maczaj »

Offline Kurpi

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 31, 2016, 08:59:28 pm »
Czarny dym oznacza za dużą dawkę paliwa.
Synchronizacja i regulacja powinny załatwić sprawę ;)
Koszt takiej przyjemności to +- 200 PLN a gdzie takie coś najlepiej zrobić to sam bym się chętnie dowiedział bo u mnie też by się przydało trochę podłubać przy gaźnikach ;)