Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 16, 2026, 01:47:52 am

Autor Wątek: Do krainy wikingów  (Przeczytany 41768 razy)

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
Odp: Do krainy wikingów
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 01, 2016, 08:57:30 pm »
Już widzę jak Głazio zawraca  ;)
Miłej zabawy
Art

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 04, 2016, 07:06:57 pm »
Pewnie duża część z Was już widziała to zdjęcie na FB, ale na prośbę Głazia dodaję je również tutaj :)

Wczoraj dostałem też od niego dwie wiadomości:
Dziś wyruszyliśmy z urodzin od Piotrka. Nocujemy, a raczej dniujemy, koło Lysebotn - pierwsza z norweskich dróg opisanych na stronie Radiatora. Tu udamy się na pobliski kamień i zaczynamy przygodę w Norwegii. Jechaliśmy dzisiaj uroczymi drogami. Jak się później okazało, otwartymi od maja do października. Właśnie przyszły do nas owce. Jedna z młodych ssała mi palca jakby cycka swojej mamy. Wygląda na to, że będą z nami nocować. Pozdro

Końcówka pierwszego smsa... hmm... już słyszę te głosy na sali podczas prezentacji... ;)

Druga wiadomość brzmi:
Zapomniałem jeszcze dodać. Dziś mieliśmy temperaturę poniżej 10 stopni, na wysokości około 1000 m.n.p.m. teraz nie jest cieplej. Jutro gonimy dalej. Trochę z buta trochę na moto.

I to by było na tyle z ostatnich wieści jakie mam :)

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 04, 2016, 10:24:35 pm »
Dobrze mówisz z tymi owcami - nasuwają się dziwne skojarzenia. Żeby po powrocie Głazio Wiórkowi jakieś skóry owczej nie kupował jak mu się spodoba nocleg w takim towarzystwie.  Hehehe przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać heheheh  ;D

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 04, 2016, 11:19:36 pm »
JA jak przeczytałem tego smsa to się uśmiałem, właśnie z powodu podobnych skojarzeń :) No ale cóż... zobaczymy co będzie w filmie podsumowującym wyprawę ;)

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 05, 2016, 07:27:42 pm »
Kolejna wiadomość od Głaziów :) Tym razem opatrzona zdjęciem!

Kerjag zdobyty. 1h 35min. W ubraniu motocyklowym. Kiedy stały Głazy na głazie była chmura. Chwilę później bez chmury. Po minucie dalej chmura. Wracamy i pozdrawiamy. Radiator chciał skoczyć w dół ale głaz go powstrzymał. Pozdro.

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 06, 2016, 09:38:19 am »
Dla mnie bomba. Pozdrawiam :)
Art

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 09, 2016, 08:58:48 pm »
Jeszcze wczoraj mielismy ponad 1600 km do miejsca zwanego Nordkapp. Dzis jestesmy u celu. Wczorajsze atrakce z trasy, to zaskakujaco sloneczny poranek, pozniej deszcz. Po raz pierwszy ubieramy na siebie worki na smieci. Dzieki temy jest nie o cieplej podczas jazdy a na pewno sucho w pewnych miejscach. Pod wieczor wyszlo slonce i pojawiily sie renifery. Oprocz nich krajobraz byl monotonny - lasy, rzeki, jeziora.
Dzis od rana pochmurno. Po godzinie jazdy znowu deszcz. Ponownie przywdziewamy worki i jedziemy w nich do Nordkapp. Tutaj tez robimy sobie pamiatkowe zdecie w workach a w sumie jeden Grek, ktory przyjechal tu z cala ekipa na nowych Afrach.
Po drodze mielismy dodatkowe atrakcje z reniferami. Juz nie z palcami (z kozami ssacymi palce mialem na mysli te 10 ktore posiadam na dloni-podteksty dodaja odrobiny humoru).
Dzis walczymy z myslami czy warto tu pozostac z nadzieja ze sie przejasni. W sumie jasno jest cala noc a aktualnie jestesmy w miejscu gdzie slonce w tej chwili nie zachodzii za choryzont cala dobe.

Na pewno powrot zaczynamy jutro. Moze bez deszczu?

Nadal nie wiem jak umies ic zdjecie z telefonu wiec wrzucilem dzisiejszy widok na fb.
Nie bede pisal co powiedziala Tamara po dotarciu na miejsce jadac przez deszcze ponizej 10 stopni, dzis ponizej 4 a w ostatnim tunelu kawalek atrakcji z lodem. O tym opowie po powrocie.

Jutro w Finlandii ...?

Chyba rozgryzlem pomniejszanie wynajdowanie i dodawanie pomniejszonych fot z telefonu na forum. Efekt poniżej.
« Ostatnia zmiana: Września 28, 2016, 05:35:52 pm wysłana przez Glazio »

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 09, 2016, 10:46:13 pm »
Głaziu nie ma pomysłu jak przesłać zdjęcia z telefonu więc umieszcza na fejsie oto one:

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 10, 2016, 09:52:26 am »
Jacek uprzedził mnie w zamieszczeniu zdjęć :)
Nie mają lekko - niskie temperatury, deszcz. Pogoda nie jest dla nich łaskawa, ale dają radę i jadą dalej. Chyba pomału ruszają w drogę powrotną  :)

Offline Piotrek

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 10, 2016, 01:24:10 pm »
Domyślam się, że Wiórek przeszczęśliwy - poprzednia wyprawa "patelnia", a ta ....
Tylko granicę Polski przekroczą w drodze powrotnej, a kufry wypełnione będą browarem, bo za 80 zł 6 puszek, to sam zostałbym abstynentem. No chyba, że tam finlandia lub inne mocne trunki tanie ;)

Offline Wiatr w Polu

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 10, 2016, 07:58:32 pm »
Wracajcie. Tutaj cieplej. Szału nie ma, ale chwilami nawet w T-shircie można poganiać :)

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 11, 2016, 04:02:58 pm »
Dzisiaj dostałem telefon od Głazia, tuż przed wejściem na antenę, że za chwilę będą na żywo w kamerze u św. Mikołaja w Rovaniemi. Niestety było zbyt mało czasu żebym mógł to obejrzeć i ewentualnie uwiecznić, ponieważ w pracy miałem awarię i walka się przeciągała. Jak skończyłem to Głaziów już nie było na wizji :)
Swoją drogą dzisiaj w Rovaniemi chyba mieli słońce :D

Offline Piotrek

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 12, 2016, 04:50:47 pm »
Głazia mi nie szkoda - niech moknie!!!! Ma Swojego Crossika więc do błotka się przyzwyczajał i do mokra :)
Wiórka szkoda. A te ciuchy przeszły poważny test i widać, że są do d.... :) Szkoda kasy - lepiej worki bo tańsze ;)

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 12, 2016, 09:22:13 pm »
Swiety Mikolaj sprawil nam niezla niespodzianke. Bylo slonce, ciepelko, ba to byl juz upal, cale 20 stopni na plusie. Skoro zahartowallismy sie w niskich temp. do tego w deszczu, to jak nie wziac kapieli w jeziorze poza kolem podbiegunowym polnocnym. Kapiel byla czadowa w wodzie koloru herbacianego.
Brudni do Mikolaja?
Nie ma takiej opcji. Czysci, usmiechnieci pojawilismy sie u jego drzwi. Nagranie i zdjecia beda ale niestety nie z naszego sprzetu.
To n pewno sprawka Mikolaja, piekna sloneczna pogoda. Wytrzymalo caly dzien. Widzac kolejna. Ciemna chmure zatrzymalismy sie na nocleg nad jeziorem. Rewelacja. Za to komary ... powtorka z rozrywki z 2012 roku jak w Rosji ... Siedem morz ?
Tak czy inaczej, tego sie spodziewalismy ale nie wiedzielismy, ze tak pozno.
W nocy ulewa, nad ranem nie przestaje. Przeciagamy pobyt w namiocie na maksa. Dluzej nie ma sensu. Ruszamy w droge, znow w deszczu. W aloncu dojechalismy doo Helsinek, prom a w Tallinie wita nas zlewa. Nie przygotowani, przyjmujemy kolejna dawke zyciodajnego plynu.
Patrzymy na ceny ... jakies normalne. Zakupy i jedziemy na suszenie do pensjonatu. Piwo ... juz zapomnialem jak smakuje. Rewelacja. Do domu ok 1200 km. Nie spieszymy sie ... moze Mazury?

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 14, 2016, 10:05:00 pm »
Z powodu deszczu odpuscilismy kolejne rodzynki po drodze. Juz w Polsce, tu rowniez przywital nas deszcz. Jutrzejsza pogoda zadecyduje co robimy dalej. W deszczu-wracamy na chate. W znosnej pogodzie posiedzimy na Mazurach.