Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 20, 2026, 07:40:30 am

Autor Wątek: YAMAHA 750 TENERE  (Przeczytany 7338 razy)

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
YAMAHA 750 TENERE
« dnia: Marca 24, 2017, 04:03:01 pm »
Czy na forum są osoby które chętnie by się podzieliły wrażeniami z jazdy tym motocyklem.
Opinii można znaleźć dużo, ale chciałbym z żywca  :).
Jak się prowadzi czy łatwo "pada" itp.

http://www.motogen.pl/Yamaha-XTZ-750-Tenere,7965.html
Art

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
Odp: YAMAHA 750 TENERE
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 24, 2017, 05:04:02 pm »
Swojego czasu bardzo znany sprzęt:
"Pamiętać trzeba, że wielokrotnie motocykle YZE zajmowały więcej niż 1 czołowe miejsce (np. Dakar 1995: pierwsze dwa miejsca), wygrywały też w rajdach innych niż Dakar (np. Paryż Pekin 1992: pierwsze dwa miejsca, a kolejne 4 miejsca inne modele Yamahy)".
Źródło: passion4travel.pl

Ma jedną słabość regulator napięcia jeśli dobrze pamiętam. O pozostałych plusach świadczy powyższy fragment tekstu. Całość TU >>>

Wielbiciele marki wymieniają silniki na mocniejsze ale o tym niech wypowiedzą się użytkownicy lub osoby znające temat.

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 24, 2017, 05:09:53 pm »
Głaziu, a jak porównać twoje BMW i Tenere?  ;D
Art

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 24, 2017, 05:41:28 pm »
Zupełnie inna klasa wagowa.
Ja swój sprzęt dobrałem ze względu na potrzeby. Podróżuję z żoną i bagażami. Po wielu próbach i testach pozostałem przy swoim. Gdybym jeździł w  pojedynkę to myślałbym nad Super Tenere 750, Africa Twin a najprawdopodobniej wybrałbym Yamaha XT660Z Ténéré więcej Tu >>> i Tu >>>
Wada lub zaleta to 1 cylinder :-)
Gdybym miał na miejscu dostęp do zróżnicowanych maszyn do przeprowadzenia testów to nie wykluczone, że wybrałbym coś innego.

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 25, 2017, 07:37:58 am »
Przecież to zacna Glousowa babka! Miałem przyjemność pokonać w 4 dni 2000 km tym sprzętem. Moje spostrzeżenia są następujące - na trasie bardzo dobrze się prowadzi (waga nie przeszkadza a wręcz jest zaletą), bardzo dobrze pracujące zawieszenie (bardziej zestrojone na szuter), dynamiczny silniki i bardzo dobra elastyczna skrzynia biegów (jazda 50 km na piątym biegu i przyspieszanie nie robi problemów). W terenie za 10-tym upadkiem ciężko się ją podnosi ;) Jak trafisz na zadbaną tenerke to myślę, że odpłaci Ci się bardzo długowieczną eksploatacją.
Co do silników - jak wspomniał Głazio - rzeczywiście przeszczepiano z TDM 850. Dla niewtajemniczonego ciężko nawet będzie odróżnić. Jeździ nawet taka modyfikowana po naszym terenie a dosiada ją niejaki Kamil ksywa "szukajcie mnie w nocy w deszczu" ;)

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 25, 2017, 10:00:23 am »
... po naszym terenie a dosiada ją niejaki Kamil ksywa "szukajcie mnie w nocy w deszczu" ;)
Szukajcie mnie w nocy to ze słynnej Imprezy w Szałasie :-)
Stwierdził, że drogę zna na pamięć i na pewno trafi.
Był blisko a dzięki niemu poznałem kolejne boczne ścieżki, w które wcześniej nie wjeżdżałem :-)
Bohater w roli głównej ...
od 0:50 filmu

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 25, 2017, 02:34:41 pm »
Zbieram informacje bo po tym sezonie myślę o zmianie motocykla. Na razie nie bede szukał dziury w całym bo mój przygotowany do sezonu jest oczywiście jak by sie trafił chętny to czemu nie.  ;)
Art

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 25, 2017, 04:31:27 pm »
Jeśli jeździsz sam to polecam jednak lżejszy sprzęt!

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 27, 2017, 06:55:01 pm »
A tak zacząłem przeglądać mniejsze pojemności i tak się zastanawiam czy może nie warto popatrzeć w kierunku jakieś 350 terenowej.
W sumie również rozważam wariant "b" czyli dokupienie drugiego motocykla, więc raczej ukłon byłby w kierunku starszych roczników.
Sezon w pełni zakup planowany byłby raczej na zimie, ale poczytać warto, także za wszystkie sugestie będę wdzięczny.
Art

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 27, 2017, 09:02:29 pm »
Wszystko zależy jakim budżetem chciałbyś zadysponować. Ja mogę polecić Transalpa bo u mnie się sprawdza. jeżeli mówimy o jeszcze starszych to myślę, że typowo terenowe sprzęty będą już mocno wysłużone. Osobiście nie podążałbym w tym kierunku.

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 29, 2017, 12:21:58 pm »
A mam to Was wszystkich pytanko, czy w ogóle zwracać uwagę na pojemność 125, 150?
Nie jeździłem takimi maszynami w terenie i nie mam odniesienia.
W sumie wydaje mi się że 350 to chyba taka opcja najbardziej optymalna, choć jak czytałem o hondzie xl 250 to opisy były zachęcające.

Art

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 29, 2017, 02:22:51 pm »
Jeden z prezentujących na VII Nasze Wyprawy Motocyklowe >>>, na zdjęciu drugi od lewej

Dosiadał i ciągle dosiada charakteryzowany przez Ciebie sprzęt. Spisuje się rewelacyjnie więc na początek nie potrzebowałbym niczego więcej. Ja mam bardzo lekką 450 i stwierdzam, że na moje umiejętności to już gad trudny do okiełznania a są znacznie mocniejsze i jeszcze lżejsze (te bez homologacji).
Pozostałbym przy Hondzie. Dobra firma, do której ciągle pałam sentymentem.

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 29, 2017, 09:46:33 pm »
I rodzi się pytanie czy szukasz typowego krosa czy może motocykla na asfalt i na szutry? bo jeżeli ma być uniwersalny to raczej stawiał bym na sprzęt o nieco większej pojemności. 

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 29, 2017, 10:29:25 pm »
I tu się zatrzymam mam parę typów ale niestety życie płata figle. I postanowiłem zostawić to na razie do końca sezonu.
 :) A potem się pomyśli.
Art

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 31, 2017, 01:26:49 pm »
W sumie to jeżeli nie uda się nic sprzedać i nic kopić.
To znalazłem pomysł na następną zimę. Musze przyznać, że jestem pod wrażeniem i mi taki sprzęt
również by odpowiadał.

Znalezione w sieci  :)
Art