Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 19, 2026, 12:26:09 pm

Autor Wątek: Małe przypomnienie dla kupujących motocykl  (Przeczytany 5716 razy)

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
Małe przypomnienie dla kupujących motocykl
« dnia: Maja 13, 2017, 09:25:57 pm »
Małe przypomnienie dla kupującego motocykl.

Chciałem przypomnieć i zachęcić kupujących motocykle, aby dokładnie nim się przyglądnęli w trakcie, a szczególnie po zakupie swojemu nowemu motocyklowi.

Jeżdżę już trochę lat i staram się najpierw po zakupie przeglądnąć stan motocykla i zawsze sprawdzam dokręcenie kół ,kierownicy, stan hamulców, czy wszystkie plastiki są przykręcone zaglądam jak wygląda akumulator i tp …

Ale naprawdę nigdy nie zaglądałem na linki /np. sprzęgła/ i po tylu latach zamian i jazdy, trafił mi się egzemplarz, który nadal uważam że jest fantastyczny uwielbiam nim jeździć, ale jego poprzedni właściciel żałował na linkę od sprzęgła /ja za nią dałem o ile się nie mylę 28 zł/ i na jej końcu naklepał jakąś nakrętkę, sztukateria pewnie długo nie była ja z nią przejechałem jakieś 400 km.

Zaliczyłem wypad z chłopakami i 2 przejazdy grupowe /ciasno momentami motocykl w motocykl/, i spoko że rozleciał mi się ten patent kiedy samotnie jechałem po okolicznych bezdrożach, bo na jednym przejeździe przez „fajne błotko” kiedy na wysokich obrotach na pół sprzęgła wyjeżdżałem, ta nieszczęsna linka się rozleciała, efekt … motocykl zrobił stójkę i walnął całym ciężarem razem ze mną na prawo…

Podsumowując skończyło się na paru siniakach połamało się trochę plastiku i złamał mi się uchwyt wentylatora na chłodnicy, no i do domu wracałem na 2 biegu pomaleńku jak ślimak.

Czas naprawy 2 dni + linka trochę kątownika, śrub i klej. No i najważniejsze nie zdążyłem na paradę weselną do  Andrzeja /siCk_BoY/.

Dla tego od dziś oprócz standardowych oględzin będę sprawdzał linkę sprzęgła i ewentualnie linki hamulcowe.

:)

Art

Offline Rojek

• Pełnoprawny użytkownik
Odp: Małe przypomnienie dla kupujących motocykl
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 14, 2017, 12:04:24 am »
Druciarstwo się nie opłaca, a jak widać może być również niebezpieczne niestety.

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 15, 2017, 07:57:32 am »
Sprawdzać, sprawdzać i jeszcze raz sprawdzać. Tylko że każdy przy ładnej pogodzie chce czas wykorzystać w inny sposób ;) normalne!
A mówiłem Artur że brakuje mi tu gmoli ;)

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 15, 2017, 10:34:13 am »
Sprawdzać, sprawdzać i sprawdzać a i tak zawsze coś się przeoczy.
W takim przypadku trudno dostrzec taki linkowy mankament. To już trzeba rozbierać a na to raczej nikt nie pozwoli.

Takie są uroki używanych sprzetów. Można trafić na dobrze serwisowany lub odwrotnie, co wcalle nie oznacze, że ostatni użytkownik miał taki pomysł.

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 15, 2017, 11:47:07 am »
Dobrze, że w tym przypadku skończyło się tylko na siniakach i kilku uszkodzeniach motocykla bo mogło być gorzej.

Offline Krzysztof-Jacyk

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 26, 2017, 04:58:08 pm »
Zawsze jest ryzyko

Offline grzesiek_burgman_400

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 29, 2017, 01:05:22 pm »
zgadzam się zawsze jest miałem przypadek że gostek i=okładziny hamulcowe z przodu zrobił ze starego paska skórzanego wojskowego.