Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 20, 2026, 08:34:26 pm

Autor Wątek: Bunkry Kamieniołom Podemszczyzna Brusno Horyniec  (Przeczytany 13162 razy)

Offline Jaco

• Hero
Odp: Bunkry Kamieniołom Podemszczyzna Brusno Horyniec
« Odpowiedź #15 dnia: Października 19, 2017, 07:48:11 pm »
Mnie niestety nie ma!
Ale za to dzisiaj odpiłem sobie weekend i pojeździłem tak że kurtkę wykręcałem mokrą z potu ;) Zmieniłem opony na orno-kopne i normalnie jestem cały szczęśliwy  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #16 dnia: Października 19, 2017, 09:22:41 pm »
Mi zostało jeszcze 30 % opony z tyłu to mogę z Tobą dokopać jakby co. Szalałem po lasach jest za...
« Ostatnia zmiana: Października 19, 2017, 09:35:16 pm wysłana przez arturlubaczow »
Art

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #17 dnia: Października 20, 2017, 08:16:28 am »
Mnie również nie ma. Jestem w Katowicach, wracam na chwilę do Lubaczowa i zaraz do Krakowa. Tam prezentacja na UJ z naszej wyprawy Do krainy wikingów >>>

Wszystko na Travenaliach >>>

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #18 dnia: Października 22, 2017, 06:43:56 pm »
Dzisiaj wystartowałem o 9,30 była to moja 3 jesienna jazda i chyba ostatnia w Horyńcu miałem incydent podczas przyhamowywania w zakręcie przyblokowało zablokowało mi koło wpadłem w poślizg co skończyło się glebą, na szczęście ucierpiał tylko motocykl
/nowe ciuchy zdały egzamin, walnąłem o asfalt tak jak bym się położył na łóżku. Dzięki prezentowi od żony nie mam nawet siniaków.

I tak z bez przedniego hamulca i prawego lusterka oraz z luźnymi elementami na motocyklu pojechałem dalej jeszcze hamulec tylni zablokował mi się 2 razy ale to już na manewrach parkingowych także obyło się bez szkód.

Pojechałem sam nikt nie mógł szkoda.

Moja trasa Horyniec, Kapliczka św. Antoniego, Świątynia słońca, Cmentarz, Kapliczka w Nowinach, myszkowanie po lesie,
miałem pojechać lasami do Polanki ale silnik zaczął się dławić 1 gar wiec zawróciłem na główną.

Nie wiem co mu było ale po 10 km wyrównał jest moc to na Podemszczyznę na bunkry , tak znalazłem "nowy" bunkier, odwiedziłem jeszcze w okolicy stary, pomyszkowałem ale że bez przedniego hamulca jest to trochę słaba zabawa pojechałem do domu.

Zdjęcia z trzech dni są na FB w albumie jesień 2017 , moi znajomi mogą je oglądać.
Filmik z tych dni wraz z moja wywrotką w Horyńcu poskładam i jak ktoś będzie miał ochotę zalukać, to podam link.

Ja na razie muszę znaleźć części i domontować gmole i inne pierdółki.

Ale na jakieś kopanie w okolicy jak by co to pewnie dam się na mówić :-)

Art

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #19 dnia: Października 23, 2017, 10:50:13 pm »
Zapodaj filmik! Jak oczywiście będzie gotowy.
Może w niedzielę by coś wymyślił jak pogoda pozwoli !

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #20 dnia: Października 24, 2017, 11:04:37 am »
Filmik złoże gdzieś dopiero po 1 listopada. Z 3 dni coś wykroję.
Choć będzie 3 część z efektami bo kamera ciągle była zalewana woda z powietrza /niby nie padało, ale w powietrzu było wilgotno jak diabli/.
Do niedzieli to ja raczej Trampka nie zrobię, Części już u Daniela zamówione, myślałem że z Soboty na Niedzielę będę go robił.

Nie wiem co zobaczę po rozebraniu Koła tylnego, bo jakaś przyczyna blokowania hamulca musi być.

Zablokowało mi go jeszcze 2 razy, ale to były manewry można je nazwać parkingowe więc żadnych skutków ubocznych nie było.

Plastik sklejony czeka na montaż. Reanimacja w toku.  :D
Art

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #21 dnia: Października 25, 2017, 09:03:52 pm »
Blokowanie może być spowodowane przygięciem dźwigni hamulca. Przy wywrotkach częsta przyczyna. Zobacz czy dźwignia luźno chodzi!

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #22 dnia: Października 26, 2017, 09:49:39 am »
Wszystko chodzi spoko.

Brak jakich kol wiek oznak uszkodzeń.

Jedyne co to starość i brak smaru oraz rdza na rozpieraku szczęk, oraz bardzo słabe sprężyny ściągające.

Rozebrałem rdzę usunąłem dałem smar nowe sprężyny i szczęki, dodatkową sprężynę cofającą dźwignię hamulca.

Myślę że to załatwi sprawę na dłuższą chwilę.

Niestety motocykl ma swoje lata ja go używam trochę mocniej niż poprzedni właściciele.

Więc pojawiają się rożnego rodzaju problemy i zużycia materiału.

« Ostatnia zmiana: Października 30, 2017, 08:28:09 am wysłana przez arturlubaczow »
Art

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #23 dnia: Października 30, 2017, 04:30:46 pm »
Maszyna poskładana pogoda nie sprzyja tylko przetestowaniu, ale w końcu będzie okazja  ;D

Upadek ja zapamiętałem inaczej a filmik pokazał inaczej  :o

Można zalukać

[ Invalid YouTube link ]
Art

Offline Borek

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #24 dnia: Października 30, 2017, 10:39:22 pm »
Lajtowo :)

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #25 dnia: Października 31, 2017, 07:59:02 am »
Upadek ja zapamiętałem inaczej a filmik pokazał inaczej ...

Filmiki i zdjęcia zawsze pokazują spłaszczony obraz. W tym przypadku widziany z wysokości kasku motocyklowego uwzględniając przy tym dobrą stabilizację obrazu kamery.

Co do filmiku, tuż przed ślizgiem w filmie wyraźnie słychać dźwięk dźwigni hamulca lub pompy. Jak na mój odbiór musiałeś nacisnąć hamulec nożny lub pompa hamulca uruchomiła się samoczynnie. Koniecznie trzeba sprawdzić sprawność pompy hamulcowej, przeczyścić przewody, odpowietrzyć lub założyłeś nowe klocki hamulcowe o grubszym spieku niż zalecane (po rozgrzaniu tarczy hamulce mogą zaciskać się samoczynnie).

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #26 dnia: Października 31, 2017, 08:59:02 am »
Jak na mój odbiór musiałeś nacisnąć hamulec nożny lub pompa hamulca uruchomiła się samoczynnie. Koniecznie trzeba sprawdzić sprawność pompy hamulcowej, przeczyścić przewody, odpowietrzyć lub założyłeś nowe klocki hamulcowe o grubszym spieku niż zalecane (po rozgrzaniu tarczy hamulce mogą zaciskać się samoczynnie).

Głaziu nie czytałeś uważnie.

Wcześnie napisałem 
Dzisiaj wystartowałem o 9,30 była to moja 3 jesienna jazda i chyba ostatnia w Horyńcu miałem incydent podczas przyhamowywania w zakręcie przyblokowało zablokowało mi koło wpadłem w poślizg co skończyło się glebą ...
U mnie jest bęben i szczęki które rozebrałem w drobny mak i ...
Brak jakich kolwiek oznak uszkodzeń.
Jedyne co to starość i brak smaru oraz rdza na rozpieraku szczęk, oraz bardzo słabe sprężyny ściągające.
Rozebrałem rdzę usunąłem dałem smar nowe sprężyny i szczęki, dodatkową sprężynę cofającą dźwignię hamulca.
Myślę że to załatwi sprawę na dłuższą chwilę.

Mój trampek jest już staruszek ale dajemy radę ;-)

Także dlaczego tak się stało myślę że był to splot wielu czynników które w efekcie spowodowały upadek mniej lub bardziej spektakularny.

(czynniki: wiek, głogu nikt nie wykonywał przy nim żadnych czynności serwisowych (jest to miejsce zaznaczone do smarowania, miał dłuższy postój pod chmurą, stare sprężyny ściągające, ciulowa pogoda co na oponach które posiadam zablokowanie koła tylnego nie mogło się inaczej skończyć.

Było minęło może jeszcze uda mi się pograsować w okolicy Huty Kryształowej. 
Art

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #27 dnia: Października 31, 2017, 01:09:45 pm »
Czytać czytałem ale jak widać mało uważnie. Informacje dozowane w czasie sprawiają, że pamięci się nie trzyma. Widząc filmik razem z dźwiękiem trudno było nie usłyszeć tego efektu jakbyś nacisnął dźwignię hamulca nożnego. Powody mogły być zupełnie inne. Czas spędzony podczas kolejnych jazd pokaże czy usterka została skutecznie usunieta ;-)
Szerokości :-)

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 01, 2017, 10:28:43 pm »
Grunt że jeździec się nie zniechęca ;)
Stary nie znaczy niezdolny do jazdy! Jeszcze trochę Cię powozi! ;)

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 02, 2017, 08:22:34 am »
... stary, dobrze utrzymany, przeżyje jeszcze wiele nowych jednorazówek, którymi nas teraz zalewają z myślą: kupujesz nowe więc masz kasę na drogie części zamienne.