Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 20, 2026, 09:32:49 pm

Autor Wątek: Jaki GPS na motocykl ?  (Przeczytany 21628 razy)

Offline Borek

• Starszy użytkownik
Odp: Jaki GPS na motocykl ?
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 29, 2016, 11:52:53 pm »
Tadziu. To Forum rzadzi sie innymi prawami ;) jestesmy wolnymi motocyklistami z pasja. Wymieniamy doswiadczenia, uwagi, spostrzezenia, organizujemy i bierzemy udzial w akcjach charytatywnych ;) LwG ;)

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 30, 2016, 11:10:53 am »
Tutaj większość jeździ różnymi maszynami i nie ma ciśnienia na to żeby mieć tylko oryginalne urządzenia, ciuchy itd. :) Wiadomo, że duża część beemwiarzy to dziani kolesie, którzy nie uznają inny rzeczy jak tylko te, które wypuszcza BiEmDabelJu :) ale to już indywidualna sprawa jest :) Ja na razie nie korzystam z nawigacji bo nie zapuszczałem się swoim moto gdzieś dalej, ale jeśli przyjdzie mi, któregoś dnia, skorzystać z GPSa to na pewno będzie to telefon :) Kasę na zakup dedykowanego GPSa do moto wolę przeznaczyć na benzynkę do polatania :)

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 30, 2016, 01:57:42 pm »
Pełna zgoda chłopaki! Już mi się u Was podoba ;)
...
Dodam tylko, że Xcovera stosuję od 3 lat i podczas wycieczek motocyklowych służy mi jako GPS, kompas, telefon, latarka i aparat fotograficzny...Ale motorrad'owi i tak do pięt nie dorasta :) Pozdrawiam serdecznie, Tadek

My po prostu są fajne chłopaki i dziewczęta też. BMW to środek lokomocji a konkurencyjnych produktów jest cała masa. Wystarczy być wolnym motocyklistą tak jak my.
Korzystamy z różnych opcji - najlepsze to najtańsze dzięki czemu więcej pozostaje na latanie sprzętem.
Hmmm - ja uwielbiam jak  najgorsza nawet nawigacja wyprowadzi mnie w pole, bo dzięki temu mam przygodę, mam co mówić i nawet przypomnieć sobie polską naturę i ponarzekać.
Najlepsze to obrócić wszystko w żart ;-) Tak miało być. Bardzo lubiłem czasy bez nawigacji. Mapę, miejsca na mapie pozostały w głowie do dziś. Nawigacja to tylko dodatek ułatwiający przeloty przez większe miasta bez zbędnego błądzenia.
Dalsza trasa to często punkty i miejsca, których nie ma na wielu mapach, nawet google maps a co dopiero w nawigacjach.

He he - tak sobie przypomniałem, że często po moich opisach część osób chce ode mnie ślady trasy ;-)
Często nie mam a czasami jak mam to nie daję, nie chcąc palić sobie fajnej miejscówki, którą zamierzam przez szereg lat odwiedzać.

Drogi GPS to zabawka dla bogatych chłopców, którzy będą się prześcigać w tematach, kto ma nowszą lub bardziej aktualną mapę.
Najciekawsze są miejsca których bogaci chłopcy raczej nie odwiedzą ponieważ tam nie ma hoteli ... choć znam różnych odmieńców wolę pominąć uogólnianie. Sam jestem beemiarz ;-) Trochę inny ;-) Lubię Africanerów, którzy mają polewkę z modelu R1200GS za urywające się wały w terenie...po prostu pokazują prawdę. Pomagają niektórym patrzeć na świat motocyklowy nieco szerzej.

amati80

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 30, 2016, 09:51:24 pm »
Otóż to GLAZIO! Trafiłeś w samo sedno i całkowicie podzielam Twój pogląd. Pozdrawiam serdecznie, Tadek

Offline adamg24

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 31, 2016, 11:31:43 pm »
też zadawałem sobie to pytanie co kupię, ....
oryginał typowo motocyklowy ?
szkoda kasy !
szukałem na aukcjach tych dalekowschodnich też (100$) i doszedłem do wniosku, że nie po to sobie kupiłem motocykl coby nim jeździć wg jakiejś marszruty, po prostu wsiadam i jadę, jestem wolny jak ptak, jak sie pomylę to przecież sama przyjemność nadrobię bądź skrócę trasę...oby dojechać do celu...cóż tu gębą mielić....fantazja ułańska
co innego przy wyprawach rzecz b.potrzebna..!!!
trochę uzależniamy się od gadżetów przez co zatraca się pierwotny sens przeznaczenia jakim jest przygoda !
czy będę z niej korzystał ?
zapewne tak mam w telefonie i biedronkową za 149 zl, szkoda tylko, że nie ma Bluetootha, bo ta funkcja daje wolność w polączeniu z intercomem,
planując inwestycję taką opcję radziłbym wziąć pod uwagę

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 01, 2016, 07:40:17 am »
Nawigacje i intercomy też mają swoje widzi mi się. Też podchodziłem do tematu w ten sposób, skoro jest jest Bluetooth to na pewno się połączą.
Tu już robię sprostowanie.
Konkurencja na rynku wymusiła na producentach stosowanie różnych formatów Bluetooth o czym można się przekonać próbując skompatybilować różne odbiorniki intercomu. Już na tym etapie pojawiają się schody i to takie nie do przeskoczenia. Podobnie z nawigacjami. Mają Bluetoothale niestety nie zawsze współpracują z intercomami z wiadomych względów.

Współczesne czasy - firmy liczą jak zarobić a my odbiorcy często jesteśmy nieświadomi i po zakupie bez sprawdzenia kompatybilności plujemy sobie w brodę.
Jeszcze chwilę i zakupy będą problemem. Chcąc wykorzystać wszystkie zalety urządzenia trzeba będzie się zdać na wyroby jednej firmy albo szukać rad u specjalistów w temacie. Z czasem odpłatnie - przecież to będzie usługa.

Co do nawigacji. Jak już pisałem chcąc oszczędzić na czasie wykorzystuję ją najczęściej w dużych miastach. Tam nie lubię się gubić. Poza miastem, owszem - uwielbiam zjeżdżać w mało uczęszczane ścieżki ;-) Nazywam to w skrócie - przygoda jakiej nie znajdę i nie zaznam na głównych szlakach a na pewno nie na autostradzie.

Przygoda, przygoda, każdej chwili szkoda ...

Offline Rojek

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 01, 2016, 12:35:50 pm »
Ja ostatnio zacząłem używać map Here. Można pobrać za darmo mapy na komórkę i korzystać offline. Przydało się bardzo wczoraj żeby wyjechać z zakamarków Ukrainy na główniejsze drogi :)

Offline adamg24

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 01, 2016, 01:26:06 pm »
kiedyś  miałem telefon na androidzie i korzystałem z nawigacji FREE - GPS Nawigacja BE-ON-ROAD i ona lepiej wytyczała mi trasy niż obecnie nawigacja  Here w Noki, ktora ma tendencje do nadkładania trasy

Offline Rojek

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 01, 2016, 03:07:02 pm »
Be on road też fajna.

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 01, 2016, 03:48:51 pm »
Ja w androidzie korzystałem do tej pory wyłącznie z google maps ale zamierzam coś wgrać i korzystać z tego urządzenia jako GPS.

Offline Rojek

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #40 dnia: Lutego 01, 2016, 04:38:48 pm »
Trzeba brać poprawkę na to, że smartphonowe giepeesy mogą nie działać zbyt dobrze w głębokim lesie, górskich dolinach itp. Czyli na enduraka średnio się nadają. Kiedyś miałem komórkę z Biedronki, to potrafiła w pochmurny dzień gubić satelity :D Ja w offa zabieram Garmina 60, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 01, 2016, 07:36:21 pm »
Na off-a to lubię się zgubić. Przygoda, frajda i kombinowanie. Gorzej jak do studzienki z paliwem daleko ;-)

amati80

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Lutego 02, 2016, 09:19:59 pm »
Na off-a to lubię się zgubić. Przygoda, frajda i kombinowanie. Gorzej jak do studzienki z paliwem daleko ;-)
Bardzo mi się podoba ten tok rozumowania ;) W końcu w obecnych czasach rzadko możemy pozwolić sobie na szaleństwo...