Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 20, 2026, 07:57:18 am

Autor Wątek: Opona dętkowa...  (Przeczytany 7317 razy)

Offline KamilOo

• Pełnoprawny użytkownik
Opona dętkowa...
« dnia: Marca 22, 2011, 07:17:40 pm »
...na felgę przystosowaną do opony bezdętkowej. Mam właśnie taki problem, gdyż muszę wymienić opony i nie wiem czy mogę się na takie opony - dętkowe pokusić. Moja TDRka ma aluminiowe felgi na których obecnie siedzą (wcześniej także siedziały) opony bezdętkowe. Jako, że chce tanio wymienić opony szukam używek w dobrej cenie. Interesują mnie Pirelli Scorpion MT90 S/T (bezdętkowe) lub Heidenau K60 (dętkowe). Scorpionki używane ciężko znaleźć na przednie koło, więc alternatywą są Heidenauki lecz one są dętkowe. I tu pytanie - czy bez problemowo założę oponę dętkową na tą felgę? Czy jest coś w budowie felgi/opony co mogło by to uniemożliwić. Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam ;)

Offline bohun

• Moderator
  • Pełnoprawny użytkownik
O:Opona dętkowa...
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 22, 2011, 11:26:51 pm »
Założyć założysz ale nie wiadomo jak będzie z trzymaniem powietrza, czy rant opony ma właściwości które uszczelnią się z felgą. Sam ciekaw?
Kto prędko daje ten 2 razy daje.
XL600V PD10, 2x XT600Z 3AJ, WSK 3, Simson SL1

Offline Patryk

• Moderator
  • Młodszy użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 23, 2011, 05:13:01 pm »
Ale co ma nie trzymać powietrza? Dętka powinna trzymać.

Kamil nie polecam zakładać opony używanej do motocykla. Szczególnie z allegro. W samochodzie przejdzie ale w motocyklu? Ja kupiłem na tył do siebie używkę z allegro i już więcej nigdy nie kupię. (opona choć miała dużo bieżnika ma też bicie oraz jest starsza niż 10 lat)

Offline KamilOo

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 23, 2011, 06:25:43 pm »
Niestety większego wyboru nie mam, gdyż nie mam pieniążków na nowe gumy. Tym bardziej, że w tym roku TDRka idzie na handel, a nikt mi a tak nie uwzględni przy sprzedaży, że są nowe opony. Opony używane przerabiałem i póki co się nie zraziłem.

Offline bohun

• Moderator
  • Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 23, 2011, 06:58:25 pm »
Szkoda że nie widzieli ostatniej opony co była zahamowana w jednym miejscu :D

Patryk chodzi o to, że Kamil chyba chce pompować koło bez dętki. Wiadomo że dętka będzie trzymać. Wypowie się ktoś, bo problem dalej nie jest rozwiązany.

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 23, 2011, 07:18:57 pm »
Ja niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie.. acz z ciekawością śledzę temat :)

Offline KamilOo

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 23, 2011, 07:50:43 pm »
Nie, nie Bohunie... Jeżeli opona dętkowa to oczywiście razem z dętką. Ale czy mogę na takiego aluska?

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 23, 2011, 07:51:05 pm »
My u kumpla zakładaliśmy do bezdętkówki dętkę po uszkodzeniu opony. Wymaga to jednak usunięcia wentylka do opony bezdętkowej.
Jak wygląda sprawa z oponą dętkową do bezdętkowej felgi to powinna pasować. Dla pewności lepiej zapytać wulkanizatora.

Offline bohun

• Moderator
  • Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 23, 2011, 08:30:19 pm »
KamilOo napisał:
Nie, nie Bohunie... Jeżeli opona dętkowa to oczywiście razem z dętką. Ale czy mogę na takiego aluska?

Więc się nie zrozumieliśmy :)
PS: Opona z dętka w jeździe hardcorowej ma lepsze zastosowanie niż bezdętkowa.  ;)