Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 23, 2026, 01:22:38 am

Autor Wątek: Ustawianie rozrządu w XT 600 Z Tenere 1VJ rocznik 86  (Przeczytany 7505 razy)

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
Ustawianie rozrządu w XT 600 Z Tenere 1VJ rocznik 86
« dnia: Kwietnia 23, 2011, 02:40:20 pm »
Czy ktoś z was kiedyś ustawiał rozrząd w XTku? bo ja walczę i ciągle jest coś nie tak. Na forum XT pisali mi że mam ustawić na kole magnesowym na znak \\\"IT\\\" (pierwszy od prawej) tak żeby był widoczny w wzierniku pokrywu bocznej, a na górze w wzierniku ma być widoczny znak na zębatce rozrządu. I tak właśnie ustawiam ale ciągle zawory dolotwe uderzają o tłok.
Już nie wiem jak to ma być.. W instrukcji jest pokazane jak ustawić ale przy zdjętym kole magnesowym, a podobno dokładniejsze jest przez wzierniki.
Na zdjęciu widać 3 znaki:
Pierwszy od prawej to \\\"IT\\\"
Drugi to \\\"II\\\"
Trzeci to \\\"I\\\"

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
O: Ustawianie rozrządu w XT 600 Z Tenere 1VJ rocznik 86
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 23, 2011, 04:34:42 pm »
Sprawa nieaktualna. Już to rozgryzłem. :)

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
O:Ustawianie rozrządu w XT 600 Z Tenere 1VJ rocznik 86
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 23, 2011, 07:16:45 pm »
Więc teraz napisz - jak rozwiązałeś tą sprawę - może przyda się to komuś w przyszłości :-)

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 23, 2011, 09:25:43 pm »
Później albo po weekendzie postaram się napisać i wrzucę ewentualnie jakiś schemat albo zdjęcie jeśli się uda.

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 09, 2011, 05:02:35 pm »
Opiszę krótko sposób ustawiania rozrządku w Yamaha XT 600 Z TENERE. Niestety będę się musiał posiłkować niektórymi zdjęciami z innego forum, ponieważ nie planowałem wcześniej opisywania tych czynności i nie robiłem zdjęć.

Opiszę sposób przy którym nie trzeba zdejmować koła magesowego (ponieważ ustawianie rozrządu w ten sposób jest dokładniejsze).

Otóż po nałożeniu lewej pokrywy, odkręcamy wziernik w lewym górnym rogu, który będzie służył do ustawienia znaku z koła magnesowego oraz odkręcenie dużego wziernika umożliwiającego kręcenie kołem magnesowym za pomocą klucza.

Kręcimy kołem magnesowy do momentu kiedy we wzierniku zobaczymy pierwsz znak od prawej strony. W moim przypadku jest to znak IT. Na górze wziernika widoczna jest kreska względem której istawiamy ten znak. Oczywiście tłok ma się znajdować w górnym martwym położeniu.

Zakładam że łańcuszek rozrządu jest założony na wałek rozrządu. Musimy tak ustawić wałek, żeby był krzywkami do dołu. Kreski widoczne na zbębatce - tworzące kąt prosty z kropką - mają się mniej więcej pokrywać z krawędzią głowicy.

(Zdjęcie zaczerpnięte z forum Yamaha XT udostępnione przez terenowca)

Jeśli kreski widoczne na zdjęciu są odpowiednio ustawione wtedy sprawdzamy w wzierniku ustawienie znaku na kole magnesowym. Jeżeli znak jest niewidoczny lub przesunięty to przekłądamy na zębatce wałka łańcuszek tak żeby ustawienie tego znaku pokrywało się z kreską we wzierniku. Oczywiście wszystko robimy przy wykręconym napinaczu łańcuszka.

Po odpowiednim ustawieniu znaków zakładym pokrywę zaworową i dokręcamy ją na tyle, żeby można było sprawdzić - przy kręceniu kołem magnesowym, czy zawory nie mają kontaktu z tłokiem. Jeśli wszystko jest OK to zakładamy napinacz i dokręcamy wszystkie śruby.

W moim przypadku nie miałem pewności co do znaku z koła magnesowego, na którym ustawić. Sprawdziliśmy to w prostu sposób. Mianowicie przy założonej pokrywie bocznej i odkręconej świecy, ustawialiśmy kolejno na każdy znak przy włożonej plastikowej prostej opasce. :)
Najwyższy punkt tłoka był akurat na \\\"IT\\\" przy dwóch kolejnych tłok opadał, co sygnalizowała ta opaska obniżając się razem z nim.

Mam nadzieję, że to się komuś kiedyś przyda. Jeśli będziecie mieli więcej pytań piszcie.

Jeżeli moja wypowiedź jest zbyt zawiła to też piszcie bo na szybko to pisałem. Jeśli będą jakieś uwagi to naniosę poprawki. Generalnie sprawa wygląda tak jak to jest napisane wyżej. :)