Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 18, 2026, 07:14:18 pm

Autor Wątek: Motocykl ze stanów  (Przeczytany 3371 razy)

Offline uRbi

• Młodszy użytkownik
  • **
Motocykl ze stanów
« dnia: Października 07, 2010, 01:08:12 pm »
Jest tego typu sprawa ze kupilem motocykl od kolesia z Anglii ktory sprowadzil motocykl ze stanow i w Anglii zaplacil za niego clo. Jak go teraz zarejestrowac w Polsce? Bylem w skarbowce to mi baba powiedziala zeby sie zoorientowal czy przypadkiem nie musze w izbie celnej czegos jeszcze zaplacic. Orientuje sie ktos w tym temacie?
~uRbi~

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
O: Motocykl ze stanów
« Odpowiedź #1 dnia: Października 07, 2010, 01:50:34 pm »
mogę zapytać kumpla z izby celnej czy masz obowiązek płacić kolejne cło. Wydaje mi się jednak, że przepływ towarów na terenie Unii jest bezcłowy więc chyba jedynie podatek powinieneś zapłacić. Dla pewności zadzwonię później do niego i upewnię się.

Offline uRbi

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Października 07, 2010, 05:30:59 pm »
Bylbym wdzieczny jakbys sie zapytal. Podatek? jak on jest naliczany? A to nie jest tak jak w przypadku motocykla z UE, czyli jezeli ma iles tam lat i przebieg to wtedy jest zwolniony z podatku i placi sie ta stala 160 zl?
~uRbi~

Offline bwh

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: Października 07, 2010, 10:20:29 pm »
Możesz mieć problem.. (oby nie..). Podobny przypadek znam ale motocykl pochodził z Kanady a kupił go gość z Holandii ze wszystkimi dokumentami kanadyjskimi i sprzedał do PL (bez rejestrowania go w Holandii..), i niestety oficjalnie tego w chorej Polsce nie dało się zarejestrować. Trzeba było kupić ramę z papierami i przełożyć wszystko aby było \\\"legalnie\\\".

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #4 dnia: Października 07, 2010, 11:34:05 pm »
Jutro będę miał informację z pierwszej ręki z Izby celnej i z Urzędu skarbowego co i jak. Ale właśnie pytanie brzmi czy motocykl był zarejestrowany w Europie?

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #5 dnia: Października 08, 2010, 10:02:23 am »
ŁELO a więc tak. Rozmawiałem z kolegą z Izby Celnej i powiedział mi tak. Jeżeli cło zostało uregulowane na terenie Unii Europejskiej to Ty juz tego nie musisz robic. I tak na dobrą sprawę procedura wyglada standardowo jak przy sprowadzeniu samochodu z zagranicy. Idziesz do skarbówki i oplacasz to co zwykle sie oplaca. Pozniej zadzowni do mnie kolega ze skrabowki to dokladnie bede wiedzial co. Ale chyba co do procedury ze skarbowka to wiesz co i jak :)
Jesli chcesz rejestrowac ten motocykl u nas w Lubaczowie to sie nie dziwie ze w skarbowce nie wiedza Oni tylko dobrze wiedza jak pieniadze zdzierac ale ze znajomoscia przepisow u nich na bakier.

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #6 dnia: Października 18, 2010, 10:55:22 am »
Sorry, że tak długo to trwało ale zajęty trochę byłem i nie miałem czasu zadzwonić do skarbówki Sprawa wygląda bardzo prosto. Z cłem to już ci napisałem jak wygląda a ze skarbówką dokładnie tak jak przy rejestrowaniu samochodu :) standardowe opłaty
Co innego gdybyś zakupił ten motocykl z Stanach i chcial zarejestrować u nas wtedy procedura wygląda trochę inaczej. :) Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem.

Offline uRbi

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Października 18, 2010, 12:32:43 pm »
ok dzieki wielkie, przy najblizszej okazji piwo stawiam ; ]
~uRbi~

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #8 dnia: Października 18, 2010, 01:16:18 pm »
a może wodę mineralną? jeśli o mnie chodzi to mi woda wystarczy :)
Pozdrawiam i powodzenia