Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 23, 2026, 11:39:30 pm

Autor Wątek: Kask  (Przeczytany 5866 razy)

Offline batman113

• Młodszy użytkownik
  • **
Kask
« dnia: Czerwca 01, 2014, 03:04:02 pm »
Jaką byście polecali firme na kask, kiedyś kupiłem niestety Naxa i jestem z niej nie za bardzo zadowolony wiec chce zmienić :)

Od razu może ktoś coś mi powie o HJC FG - 15 co o nim uważacie bo tak w sumie jego obserwuje.
LwG! :)

Offline BociekPL

• Starszy użytkownik
Odp: Kask
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 01, 2014, 04:53:01 pm »
a do jakiej ceny szukasz ?
My Lovley Diamond Red

Offline batman113

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 01, 2014, 06:14:38 pm »
w sumie jeszcze nie mam kasy ale bede miał robote na wakacje i bede chciał sobie coś poszukać do max 700zł

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 01, 2014, 09:05:30 pm »
Określ swoje zapotrzebowania dotyczące kasku:
1. Kaski Otwarte typu JET
2. Kaski integralne
3. Kaski szczękowe
http://www.radiator-mototurystyka.pl/1064/akcesoria-motocyklowe-kaski/
http://www.radiator-mototurystyka.pl/937/poradnik-podroujcego-motocyklisty-ii/

Otwarte są bez szczęki, integralne całkowicie zabudowane a zarazem najbardziej bezpieczne i na koniec szczękowe najbardziej rozchwytywane ale zarazem najcięższe. Określ swoje potrzeby, wtedy łatwiej coś doradzić.

Offline batman113

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 01, 2014, 09:48:39 pm »
Właśnie teraz mam szczękowy, z którego jestem baaaardzo niezadowolony wiec jak najbardziej poszukuje zwykłego integrala, żeby był mniej wiecej troche wytłumiony bezpieczny to rzecz jasna i żeby nie posiadał blendy (zawiodłem sie na nich)

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 01, 2014, 10:50:11 pm »
Jeśli interesuje Cię coś z tańszych kasków to tutaj znajdziesz dość obszerny artykuł > http://www.radiator-mototurystyka.pl/3503/test-porownawczy-tanich-kaskow-motocyklowych/

Jeśli będziesz szukał kasków dobrej firmy i dobrze wytłumionych to polecam firmy: Schuberth (drogie ale najlepsze - nie ma sobie równych) ...
Może ktoś poleci inne.
Ja wiem jedno - nie chcesz przepłacać? Szukasz innych. Teraz do kasków są dobre stopery dedykowane pod kask to w razie czego taki złoty środek.
Blenda - jest delikatnie przydatna natomiast nie sprawdza się w jeździe typowo pod słońce. Takie jest moje zdanie.

Offline batman113

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 01, 2014, 11:28:34 pm »
ja ostatnio często słuchawki zakładam pod kask i muzyczka leci oczywiście tak żeby słyszeć otoczenie (samochody uprzywilejowane i nie tylko) ale już przy 100km/h z muzyki to prawde mówiąc G słysze... daltego m.in zmiana kasku musi nastąpić. Kolejny powód to to żę ta Naxa sie rozwala w rękach... może miałem ją miesiące i pszczółka  mi uderzyła o szybke i mi wybiło ją tak że nie mogłem sobie nastawić a na gwarancje musiałem sie ubiegać miesiąc a drugi miesiąc czekałem na jakikolwiek odzew... dlatego teraz każdemu odradzam Naxe... Blenda też mnie zawiodła bo myślałem że to bedzie ładny widok, okazało sie że zakrzywia widoczność asfalt wygląda na powykrzywiany itd...

Tak jak pisałem wcześniej zastanawiam sie nad HJC coś o tych kaskach ciekawego może ktoś coś powiedzieć? :)

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 01, 2014, 11:48:27 pm »
Co do stoperów motocyklowych to wygłuszają one hałasy i szumy, natomiast nie wygłuszają mówiących osób, muzyki, intercomu itp. Zresztą sam będę teraz testował to będę mógł powiedzieć coś więcej na ten temat.
Czy kupisz kask o którym piszesz czy inny poza Schuberthem to powyżej 100 km/h będziesz miał ten sam problem z hałasem. Ewentualnie wysoka szyba w motocyklu zmniejszy nieco owe szumy.