Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 19, 2026, 09:37:02 am

Autor Wątek: Zimowe Roztoczańskie wypady motocyklowe z bobrami - 14 i 21 XII 2014  (Przeczytany 3994 razy)

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
Ot taka zimowa przejażdżka po to aby jak co roku utwierdzić się w tym jak szkodliwa jest sól dla motocykla.

Po zjechaniu z drogi głównej w okolicach Narola droga nie rozpieszczała ale soli na pewno było mniej !

Wszystko w okolicach stadniny koni i nie tylko Rogowych Kopców.

Kiedy pojawiła się lodowa tafla, przestało być wesoło. Narty w boj i heja do przodu. Zaliczony jeden ślizg z powodu emocji i chęci gwałtownego zatrzymania :-)

Oprócz błotka były również kałuże :D

Powrót na asfalt. Na trasie Tomaszów Lubelski - Bełżec stojąca od wielu lat stacja benzynowa. Taka jakie lubię uwieczniać podczas swoich wypraw. Aby było jasne, że u nas też są takowe :D

W okolicach Werchraty czasu nie marnują BOBRY

Tu pojawia się pytanie, w którą stronę poleci drzewo. Droga tuż obok.

Z minuty na minutę robiło się coraz chłodniej. To sygnał - wracaj do domu zanim zastanie cię lodowisko na asfalcie.

Nie tak szybko. Bliżej drogi bobry rozpracowują bardziej okazały konar. Tu też pojawia się pytanie, w którą stronę poleci ?

Już mrozi. Miejscami zdradliwa i niewidoczna ślizgawka.
Ostrożnie do domu

Pracowite bobry tak wzbudziły moje zainteresowanie, że nie mogłem wytrzymać i tydzień później pojechałem sprawdzić co z owym drzewem. Jeśli bobry nie dokończyły dzieła to na pewno silnie wiejące ostatnio wiatry zrobiły swoje.

Na miejscu okazało się stwierdzenie myśliwego - bobry doskonale wiedzą, w którą stronę położyć drzewo.
Jak widać na obrazku - wytrawni budowniczy. Gdzie one mają te swoje szkoły ?

W pobliżu polna droga - zalana. Na swoich slikach nie sprawdzałem czy przejezdna.

Rozlewisko w ciągłej rozbudowie.

Na widok poprzedniej tamy, którą rozrywają rolnicy jedno miejsce nie dawało mi spokoju. Pojechałem bez dłuższego namysłu w okolice Brusna gdzie dużo wcześniej widziałem żeremia bobrów. Przebijając się przez krzaczory dotarłem do dość okazałej tamy - taka po pas. Musiały ją budować trochę czasu.

Nie mogłem się oprzeć pokusie aby sprawdzić solidność budowli. W skrócie - wiedzą co to fach budowlańca. Tama solidna. Można przejść na drugą stronę uważając na przepusty.

Od czasu do czasu będę doglądał budowli. Jedna przydrożna w okolicy Werchraty została nieco rozbebeszona. W jednym miejscu woda opadła o pół metra. Może to niewiele. Dla trwałości drogi na pewno ten spadek to ocalenie.

W wolnej chwili sklecę krótki filmik :D

Offline BociekPL

• Starszy użytkownik
Odp: Zimowe Roztoczańskie wypady motocyklowe z bobrami - 14 i 21 XII 2014
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 18, 2015, 06:52:52 pm »
ja w pierwszy dzień świąt 25.12 zrobiłem 175 km i dziś kilka po parkingach :)
My Lovley Diamond Red

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 22, 2015, 11:46:10 pm »
Zamiast zabrać się za ten dłuższy film na V NWM to skleciłem wersję mini z przejażdżki.
Skoro już to zrobiłem to umieszczam.

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 03, 2015, 09:26:26 am »
"Gazeta Polska codziennie: bobry szkodzą, państwo płaci

Problem szkód wyrządzanych przez dzikie zwierzęta w Polsce narasta – informuje "Gazeta Polska codziennie". Chodzi głównie o siejące spustoszenie łosie i bobry. Koszta sięgają milionów złotych.

W 2009 r. za działalność zwierząt chronionych zapłaciliśmy 7,36 mln zł. W 2013 r. było to już blisko 16 mln zł, a według niepełnych danych za ubiegły rok szkody dokonane przez łosie, żubry, bobry i wilki kosztowała nas co najmniej 13,5 mln zł.

Ponadto łosie i bobry sieją prawdziwe spustoszenie wśród drzewostanów Lasów Państwowych. Tylko w ubiegłym roku zdemolowały lasy na powierzchni blisko 20 tys. hektarów. Koszty ochrony lasu przed szkodami poczynionymi przez zwierzynę wyniosły 135,8 mln zł.
Zupełnie inną kwestią są szkody powodowane przez zwierzęta łowne. Od ponad 20 lat rekompensaty dla rolników z tytułu działalności dzików wypłacają myśliwi. W ubiegłym roku wydano na ten cel 64 mln zł.

Problem się nasila, gdyż znacznie wzrosła liczebność dzików – czytamy w gazecie".
(JM)
Za: onet
Źródło PAP

Offline BociekPL

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 03, 2015, 06:38:18 pm »
Zobaczyć łosia w akcji jest u nas bardzo prawdopodobne o ile pierwsze znajdziemy łosia, klępę lub łoszaka choć u nas są, to nie za często spotykane, a z doświadczenia wiem że lepiej się powoli wycofać i iść w swoją stronę. A pan Bóbr "jeb*na rasa" to już inna historia. Sprowadzone przez myśliwych kilka sztuk nieźle się u nas poczuło i teraz tworzy już dynastię rodem z "Mody na Sukces". Minusem jest to że system tam może spowodować podmywanie dróg czy też zalewanie terenów, łąk, pastwisk, pól uprawnych z czym już walczyłem ale dzięki PKP "udało się przerwać ich główna linię obrony" co doprowadziło do przeniesienia się ich w górę rzeki (patrz zdjęcia autora tematu). Plusem niespotykane jak dotąd skupiska dzikich kaczek czy gęsi oraz innych różnych gatunków zwierząt.

P.S. piszę o okolicach mojej miejscowości, aspektów na + i - jest więcej pisze tylko o kilku.
My Lovley Diamond Red