Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 19, 2026, 09:36:47 am

Autor Wątek: Wymiana uszczelniaczy na lagach - jakieś rady porady  (Przeczytany 14048 razy)

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
Odp: Wymiana uszczelniaczy na lagach - jakieś rady porady
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 13, 2017, 08:37:21 pm »
CO to za oponka? i Który rocznik? Bo rozumiem, że używka?

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 13, 2017, 08:50:05 pm »
roczni 2007 opona od HD stan zadowalający marka Dunlop
Art

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 13, 2017, 10:38:42 pm »
Powiem szczerze że z endurową oponą ma niewiele wspólnego. Profil bieżnika mógłby na to wskazywać ale w terenie może okazać się to za malo ale opona oponą - jeździec ważny!

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 14, 2017, 07:06:47 am »
Przynajmniej powinna dawać lepszą przyczepność od szosowej motocykl też nie szatan ale powinien dawać radę ;)
Art

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 14, 2017, 09:39:48 am »
Przynajmniej powinna dawać lepszą przyczepność od szosowej motocykl też nie szatan ale powinien dawać radę ;)
Każda szosowa daje lepszą przyczepność na asfalcie, szutrowa w szutrze a crossowa w terenie. Do każdego terenu w zależności od podłoża są stosowane odpowiednie mieszanki gum oraz bieżników. Inna w piasek, inna w błoto, inna na trawę a jeszcze inna w orankę. Asfalty też mają różne oblicza a temperatura otoczenia też robi swoje. Lepsza przyczepność przy wyższej temperatury ale na naszych asfaltach czasami bywają niespodzianki w postaci łat bez asfaltu. Jakaś maź asfaltopodobna.

Motocykl ? Porównując do nowych sprzętów to szatan może nie jest ale w terenie na pewno ma za dobry moment obrotowy. Sam jeździłem na CX-e i wiem na co go stać. CX i Silver Wing (przodek Goldwinga) to te same motocykle, tylko w innym ubraniu. Przecież to jeden z pierwszych motocykli wyścigowych.
Chcąc wjeżdżać w teren trzeba mieć olbrzymie umiejętności panowania nad manetką.
W połączeniu z odpowiednim doborem opony, która daje nawet do 60% do charakterystyki jazdy Twoje 40% to kawał umiejętności.
Teren nie wybacza błędów, nawet tych najdrobniejszych. Przy dobrej oponie można je jeszcze skorygować, każda słabsza to utrata dużego procenta z tych 60%.

Można kalkulować.

Przykładowo w filmie pokazuję Globusa, Każdy z nas ma dużo wyższe umiejętności jazdy od zwykłego połykacza kilometrów. Uczymy się z każdym nowym kilometrem >>>

W 4:03 widać jaką kontrolę nad motocyklem ma Globus (inne sceny również). Ma duże umiejętności. Co one znaczą przy słabym doborze opony do podłoża słabej opony od 8:22 w filmie.

Ot w skrócie o doborze sprzętu, opony i własnych umiejętnościach.

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 14, 2017, 10:54:07 am »
Ja w teren się nie wybieram  :D przynajmniej nie tym motocyklem, ale komfort przejazdu poprzez ścieżki boczne chciałbym zwiększyć za to wymieniłem już przednią /prowadzi się lepiej/ oponę i teraz wywalę tylna. Na topienie w błocie to się Silverem nie piszę, a piasku zwłaszcza sypkiego  nie na widzę  już chyba nigdy go nie opanuję.  :D
Dla mnie jazda pozostaje w strefie rekreacyjnej bez szaleństwa  ;)
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2017, 01:52:46 pm wysłana przez arturlubaczow »
Art

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 14, 2017, 02:26:10 pm »
Ja również zarzekałem się w różnych tematach, że tego nigdy w życiu.
Zaczęło się od pierwszego spróbowania piwa - nigdy w życiu, jakie to niedobre.

Teraz staram się unikać tego typu określeń. Jeśli mam jakieś lęki to podchodzę do tego w ten sposób, że może nie dzisiaj :D
Kiedy ? Sam tego nie wiem. Po prostu muszę chcieć :D

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 14, 2017, 03:28:24 pm »
Piwo....? A fuj ;)

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 17, 2017, 09:34:27 am »
Kurcze jak 2 opony razem zestawić to widać że moja zmęczona. Teraz już tylko sezon nic nie wymieniam.
« Ostatnia zmiana: Marca 17, 2017, 12:07:16 pm wysłana przez arturlubaczow »
Art

Offline BociekPL

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 17, 2017, 09:39:10 am »
następnym razem jak byś szukał opony to daj znać na PW. Załatwię Ci nową w takich śmiesznych pieniądzach, że będziesz się zastanawiał czemu używki są takie drogie ;)
My Lovley Diamond Red

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 17, 2017, 11:04:07 am »
Dobrze wiedzieć, na pewno skorzystam.
Art

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 17, 2017, 02:19:56 pm »
No dobrze wiedzieć dobrze wiedzieć. Bardzo możliwe, że w tym sezonie będę wymieniał tył u siebie bo już prawie bieżnika nie ma. Ale nie teraz tylko za jakiś czas. Napiszę do Ciebie Szczepan jakby co.

Offline Rojek

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 18, 2017, 12:38:43 am »
następnym razem jak byś szukał opony to daj znać na PW. Załatwię Ci nową w takich śmiesznych pieniądzach, że będziesz się zastanawiał czemu używki są takie drogie ;)

Masz jakiś ogólny dostęp do różnych rodzajów opon, czy tylko w Arturowym przypadku jesteś w stanie pomóc?

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 18, 2017, 10:00:11 am »
Mnie również zainteresował ten temat. Jak co roku myślę o zakupie kolejnego kompletu opon i chętnie oszczędziłbym odrobinę grosza.
Podobnie jak Rojek czekam na informację zwrotną.

Offline BociekPL

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 18, 2017, 11:13:55 am »
Widzę jest spore zainteresowanie. A z powodu braku dalszej "ścieżki życiowej" zastanawiałem się nad otwarciem zakładu wulkanizacyjnego, ale mniejsza z tym.  Każdy rodzaj oponki, przykładowo za 159 pln dotarła do mnie Diablo Rosso II z grudnia 2014 roku 150/70-17. Do Yamaszy siCKBoY'a już widzę pięknego Metzelera Z6 z końca 14 za 300pln itd
My Lovley Diamond Red