Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 16, 2026, 04:26:46 am

Autor Wątek: Kto będzie w Rzeszowie na topieniu Marzanny  (Przeczytany 11827 razy)

Offline Kurpi

• Pełnoprawny użytkownik
Odp: Kto będzie w Rzeszowie na topieniu Marzanny
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 07, 2017, 03:00:04 pm »
Głaziu kiedy fotki z drugiej części dnia?

Parę zdjęć z drugiej części dnia ode mnie.
Jako taki mały przedsmak tego co wrzuci Głazio ;)

Jaco i śpiący smok  ;D

i nasz przewodnik  :)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2017, 06:30:20 pm wysłana przez Kurpi »

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 07, 2017, 04:00:37 pm »
Wstęp już jest  ;)
Art

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 08, 2017, 08:53:01 pm »
No i udało mi się zmontować krótki filmik z Topienia Marzanny w Rzeszowie oraz naszej przejażdżki ...

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2017, 09:23:12 am wysłana przez Glazio »

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 09, 2017, 11:30:10 am »
No i bardzo ładna trasa wyszła
Art

Offline arturlubaczow

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 09, 2017, 12:28:55 pm »
Mam taki filmik więc może ktoś ma ochotę zobaczyć
[ Invalid YouTube link ]
Art

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 10, 2017, 11:32:07 pm »
Stało się. To chyba mój pierwszy tydzień i weekend, podczas którego mogłem się oddać motocyklowej jeździe.
Jedno popołudnie w tygodniu spędziłem w błocie łapiąc gwoździa a tym samym gumę (będzie pretekst do wymiany opon na nowe kostki), sobota w trasie po Roztoczu Wschodnim >>> (mam swoje ulubione miejsca, które lubię doglądnąć kilka razy w roku).
W końcu nastała niedziela. Umówieni na godz. 9:00 na Orlenie. Ku mojemu zaskoczeniu pojawiło się niemal 20 motocykli.
Młodzież wyruszyła wcześniej.

My w liczbie 9 motocykli wyruszyliśmy chwilę później. Kurpi pognał dobić ciśnienie w oponach a na skrzyżowaniu w Oleszycach przystanąłem widząc, że ma problem z motocyklem. Wyeksplatowany akumulator zmusił mnie do pchnięcia jego sprzętu, ta czynność towarzyszyła nam do końca dnia. Młodzież minęliśmy w Zalesiu, jakby na kogoś czekali.

Szybko dotarliśmy do Rzeszowa. Na ulicach dominowały motocykle. Nadciągały z różnych stron w jedno miejsce - Parking Podpromie. Dojazd zakorkowany. Trwało chwilę zanim wjechaliśmy na parking i znaleźliśmy wolne miejsce.

Do stolicy Podkarpacia dotarło tysiące motocykli i motocyklistów o czym napisaliśmy jużna stronie głównej >>>

O symbolu/zwyczaju jakim jest Marzanna i jej topienie, pisaliśmy już w ubiegłym roku. Dla sprawgnionych wiedzyodsyłamy to streszczenia >>>

Chwilę później Marzanna została utopiona a tym samym zima przegoniona.

Znając problem opuszczania miejsca spędu po topieniu kukły postanowiliśmy opuścić to miejsce przed zmasowanym wyjazdem.

Jak to mamy w zwyczaju wplanie mieliśmy do zrealizowania jakąś traskę. Żadnych konkretów, więc temat prędzej czy później, na pewno będzie ustalony.

W pierwszej kolejności ruszyliśmy do nowo otwartego salonu GOC Harley-Davidson® Rzeszów. Na parkingu trudno było znaleźć wolne miejsca. Cel przyjazdu był tylko jeden. Sleyerek musiał zamówić części do HD, co też uczynił.

Szczęśliwy nabywca części zaspokoił swoją potrzebę, po czym ruszyliśmy dalej stwierdzając fakt, który powtarzają Africanerzy "przecież Honda się nie psuje". Takim oto sposobem Sleyerek szybkim pędem zasiadł na swoim Goldasie i zaczęło się to na co długo czekaliśmy.

Na starcie nasz przyjaciel Zaraza zaproponował przewodnictwo w dalszej trasie. Bocznymi ścieżkami doprowadził nas pod sam Krzyż Milenijny i platformę widokową w Niechobrzu, skąd rozciągał się świetny widok na okolicę, również Rzeszów.
Wzniesienie jest idealnym miejscem dla wielbicieli pięknych i dalekich widoków. Przy dobrej widoczności można oglądać miejsca oddalone nawet o 40 km. My skoncentrowaliśmy się nad widocznym Rzeszowem oddalonym o ok. 15 km.
Krzyż powstał w jubileusz 2000 lat Chrześcijaństwa, nakładem mieszkańców gminy Boguchwała.Jego 15-metrowa konstrukcja (przy rozpiętości ramion 4,5 m i położeniu 385 m n.p.m.) jest widziana z daleka.

Jeszcze przed chwilą byliśmy pod tym mostem widocznym na zdjęciu.

Południe dawno już za nami więc stwierdziliśmy, że czas na przekąskę, na którą udaliśmy się do sprawdzonej jesienią Karczmy Stary Lwów >>>

Podczas konsumpcji dołączył do nas Andrzej. Po napchaniu żołądków podążyliśmy w dalszą drogę.

W pierwszej kolejności uderzyliśmy do Rezerwatu Przyrody Prządki k. Krosna który dokładniej opisaliśmy podczas jesiennej przejażdżki tutaj >>>

Zainteresowane zwiedzaniem były jedynie nasze niewiasty - Joanna z Ewą. Chłopaki niezbyt chętnie rwali się do spaceru.

Nie czekając zbyt długo ruszyliśmy do pobliskich ruin zamku Kamieniec położonego na granicy dwóch gmin Korczyny i Odrzykonia. Z tym granicznym położeniem wiąże się pewna historia uwieczniona w literaturze przez Aleksandra Fredro, który stał się posiadaczem połowy zamku, o czym pisaliśmy już włąśnie TU >>>

Po nabyciu biletów część ekipy udała się na zwiedzanie ruin. Z tego miejsca zachęcam do zapoznania się z krótką historią tego zamku (powyższy link).

Z zamku rozciąga się wspaniały widok na okolicę.

Wnętrze ruin w całej okazałości za pomocą aparatu Aśki. Więcej zdjęć z tego miejsca zobaczycie klikając tutaj >>> zobaczycie również to czego nie widzieli nasi zwiedzający >>>

Przed wejściem do ruin zamku stoi zabytkowy dom kryty strzechą, który przeznaczony jest do renowacji. Tak wygląda teraz.

Przyłapani z dołu ...

Pogoda była na prawdę wyśmienita a okoliczne drogi dają świadectwo, że przegoniona zima dała się mocno we znaki.

Odjeżdżając jeszcze jedno zdjęcie ruin ...

Cdn ...

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 12, 2017, 11:15:09 pm »
WW
Wojtek z Wiórkiem śpią więc mam chwilkę na dokończenie wypocin?

Opuszczając zamek Kamieniec nasz przewodnik Zaraza zabrał nas do długo zapowiadanego browaru. Większość z nas zżerała ciekawość co to za nieznane nam miejsce owiane wielką tajemnicą. Wielbiciel takich wyrobów wie co dobre stąd taka jego decyzja.

Browar Rzemieślniczy w Wojkówce
To była ciekawa niespodzianka na naszej trasie. Kręcąc się w okolicy Krosna zajeżdżamy do pierwszego Browaru Rzemieślniczego na Podkarpaciu.
Zlokalizowany w zabytkowym budynku w miejscowości Wojkówka, 13 km od Krosna. Wszystko w otoczeniu Czarnorzecko Strzyżowskiego Parku Krajobrazowego.

Miejsce, w którym można zobaczyć proces produkcji piwa i zasmakować w dawnych recepturach smakowych. Piwo produkowane w małych partiach co z całą pewnością sprawia, że każdy proces produkcji to niepowtarzalny smak.
Degustując wraz z innymi koneserami małą porcyjkę browaru zapragnąłem zabrać ze sobą nieco większą porcję, co postanowiłem skonsumować po powrocie do domu.
Co ciekawe - ów browar ma swoją pijalnię w Rzeszowie. Gdzie ? Tego na daną chwilę nie wiem.

Po tej degustacji aż chciało się pozostać w tym miejscu na nieco dłużej. Nic straconego. Jeszcze na pewno przydarzy się taka okazja ;-)

Po powrocie do motocykli wyruszyliśmy w dalszą drogę za naszym przewodnikiem. Tym razem kolejnym punktem naszego postoju stał się Tunel schronowy w Strzyżowie.

Tunel schronowy w Strzyżowie miałem na oku od dawna ale jakość nigdy nie było czasu albo nie po drodze aby zatrzymać się na chwilę. Ta chwila właśnie nastała.

TUNEL zbudowany w czasie II wojny światowej jako podziemny schron kolejowy dla pociągów sztabowych Adolfa Hitlera. Budowla znajduje się pod Żarnowską Górą w Strzyżowie. Wchodził w skład kwatery głównej Hitlera (Führerhauptquartier) "Anlage Süd" w Stępinie-Cieszynie i Strzyżowie.
Schron ma postać podziemnego tunelu o długości ok. 438 metrów, zabezpieczonego potężnymi żelaznymi drzwiami.

Zbudowany na przełomie 1940–1941 roku.
W okolicy wzniesiono budowle towarzyszące:
- schrony zaplecza,
- dodatkowy tunel instalacyjny.

Najniższe kondygnacje schronu zalane wodą

Pod koniec sierpnia 1941 roku, przed spotkaniem Hitlera z Mussolinim w Stępinie, zatrzymał się w nim pociąg sztabowy Hitlera "Amerika".

Po II wojnie światowej tunel był wykorzystywany do celów gospodarczych, m.in. jako garaż i magazyn. Obecnie jest udostępniony do zwiedzania. Bilet w cenie .... jak widać na poniższym zdjęciu :-)

Tak się złożyło, że wspomniany bunkier był ostatnim punktem zwiedzania zaplanowanym przez naszego przewodnika. Od tego momentu zaczęliśmy powrót w stronę Rzeszowa i dalej Lubaczowa.

Tu pojawiła się dodatkowa atrakcja w postaci szutrowej drogi, która również była zaplanowana. Dla wielu z nas to ulubiona droga co dla Hondy Hold Wing i innych sprzętów już tak oczywiste nie jest. Tak czy inaczej szutrowa droga okazała się ciekawym fragmentem drogi.

W Rzeszowie tankowanie.

Odpalanie motocykla Kurpiego na popych co można zauważyć na krótkim filmie. Sprawnie powróciliśmy do Lubaczowa :-)

Szczęśliwy powrót do domu tego dnia nie wszystkim był jednak dany. Przy wjeździe do Rzeszowa sporo karetek na sygnałach. Na dojeździe na Parking Podpromie jakieś zwarcie motocykla z puszką. W drodze powrotnej wypadek z udziałem motocykla o czym mówił nam jeden pan na postoju w Browarze.

Na podsumowanie tych wypocin krótki filmik z tej słonecznej i jakże upalnej niedzieli :-)

KONIEC !

WW ciągle śpią :-)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2017, 11:17:44 pm wysłana przez Glazio »