Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 18, 2026, 05:30:14 pm

Autor Wątek: REWOLUCJA!  (Przeczytany 6398 razy)

Offline megi

• Pełnoprawny użytkownik
REWOLUCJA!
« dnia: Listopada 28, 2010, 10:04:21 am »
http://motoryzacja.interia.pl/prawo_jazdy/news/rewolucja-w-prawach-jazdy,1563637

\\\"Dla początkujących motocyklistów zostanie wprowadzona nowa kategoria - prawo jazdy A2, uprawniające do prowadzenia motocykli z silnikami o mocy do 35 kW. Aby prowadzić motocykle, młody kierowca będzie musiał najpierw zdobyć prawo jazdy na małe motocykle - A1 (w wieku 16 lat) lub A2 - jeśli skończy 18 lat. Po następnych dwóch latach będzie się mógł ubiegać odpowiednio o prawo jazdy kat. A2 lub A. Granicę minimalnego wieku niezbędnego do uzyskania prawa jazdy kat. A podniesiono z 18 do 24 lat.

Celem zmian jest zapobieganie sytuacji, w której młodzi i niedoświadczeni kierowcy mają dostęp do ciężkich i szybkich motocykli.\\\"

Gdybym nie zdążyła zrobić w tym roku prawka to pewnie bym rozpaczała, a zdążyłam i podobają mi się te nowe pomysły;D

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
O: REWOLUCJA!
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 28, 2010, 03:22:45 pm »
heheh cwaniara :) no a mówiłem, żebyś się streszczała :) udało Ci się laska.. :)

Offline bwh

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 28, 2010, 07:55:02 pm »
Jeśli te przepisy miały by uratować choć kilka istnień ludzkich zwłaszcza młodych motocyklistów/stek to jestem za.. Ale jeśli to ma być tak jak ze światłami 24h/365 dni dla kasy to zdecydowanie na NIE!!!!

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 29, 2010, 12:16:45 pm »
Nie do końca rozumie tworzenie niezliczonych ilości kategorii prawa jazdy. Być może faktycznie kierują się bezpieczeństwem. Nie wiem sam do końca co o tym sądzić.

Offline megi

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 29, 2010, 12:28:14 pm »
Śledziuś, o tak żeby życie urozmaicić:P

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 29, 2010, 12:33:12 pm »
Pewnie tak. Albo sposób na częściowe załatanie dziury budżetowej.

Offline Wiatr w Polu

• Starszy użytkownik
O:REWOLUCJA!
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 29, 2010, 12:36:05 pm »
Zwracam Waszą uwagę, że według ustawy m. in. prawka kategorii A i B będą ważne tylko 15 lat...

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 29, 2010, 01:25:42 pm »
Rewelacja - a jeśli ja mam wydane bezterminowo to też będzie mnie dotyczyło ??

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 29, 2010, 01:46:32 pm »
no to już wiadomo po co są te zmiany. ;/

Offline Wiatr w Polu

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 29, 2010, 03:49:52 pm »
Oczywiście Głazio. Według nowych przepisów bezterminowe prawa jazdy stracą swoją \\\"bezterminowość\\\" Ciekawi mnie tylko, od kiedy zaczną nam liczyć te 15 lat - od chwili wejścia w życie ustawy, czy od zrobienia prawka, bo w takim razie zaraz po wejściu w życie tych przepisów musiałbym robić prawko na nowo :(

Inna sprawa, to zapowiadane w artykule szkolenia instruktorów i egzaminatorów. Moim zdaniem od tego należałoby zacząć. Znam w Przemyślu wielu motocyklistów - nie ma wśród nich tychże instruktorów, czy egzaminatorów. Za sprawą prawka Wichury poznałem paru (5) instruktorów. Mam jak najgorsze zdanie o ich umiejętnościach. Dodam, że 3 z tych 5 ma ponad 60 lat i ostatni motocykl, jakiego dosiadali, to chyba WSK. Kiedyś nawet doszło do przykrego incydentu, gdy instruktor wywrócił się wraz z motocyklem. Chętnie bym zobaczył, jak sobie radzą np. na CBR 1000 - zwłaszcza egzaminatorzy. Pamiętajmy, że (jak do tej pory) za ich sprawą wydawane są/lub nie uprawnienia do kierowania między innymi takimi pojazdami. Sam program szkolenia także uważam za mało wartościowy i kiepsko przygotowujący do jazdy motocyklem w ruchu.

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 29, 2010, 03:55:21 pm »
Niestety umiejętności tych instruktorów pozostawiają dużo do życzenia. Nie tylko w Przemyślu. Mało jest wśród nich takich, którzy dosiadali na prawdę ciężkie maszyny.

Niestety tak jest w naszym ukochanym kraju - nie liczą się umiejętności tylko papiery.

Offline megi

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 29, 2010, 04:15:46 pm »
Nawet ja znam takiego jednego który jeździć nie umie a uczy... chora sprawa.. z a tym, że po 15 lat odbierają prawko to chyba nie doczytałam;| mam nadzieję, że jednak nie dotyczy to tych praw jazdy bezterminowych;/eh

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 29, 2010, 05:35:12 pm »
No właśnie. Jak to jest. Prawo jazdy będzie ważne 15 lat, ale czy to znaczy, że po tych 15 latach trzeba ponownie podchodzić do egzaminu? bo nie rozumie tego. Jeśli tak to jest to jakaś paranoja i jedynym wytłumaczeniem jest ściągnięcie jak największej kasy z ludzi. Jeśli do tego dojdzie trzeba się ewakuować z tego kraju bo niedługo to skórę z nas zedrą...

Znalazłem taką informację:
\\\"Nowe przepisy mają dokładnie określać okres ważności prawa jazdy, który np. dla kat. B ma wynosić 15 lat. Obecne dokumenty mają być ważne do 2033 r.\\\"
i słuszną wypowiedź jednego gościa:
\\\"Jako, ze prawo nie moze (co do zasady) dzialac wstecz to mozna zaskarzyc taka ustawe z powodu tego, ze wydane prawo jazdy bezterminowe nie powinno byc nia ograniczone do 2033 roku. Takich kierowcow jest zdecydowana wiekszosc aktualnie.\\\"

Offline bwh

• Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 29, 2010, 06:45:19 pm »
Przerabiałem to na mojej licencji krótkofalarskiej... Dostałem w 94 roku niby to bezterminowo, ale zaraz zmienili to ustawą i niestety teraz muszę odnawiać ją co 10 lat.. a policzyli lata od daty wydania. Tyle że w moim przypadku było trochę pokomplikowane bo w między czasie podniosłem sobie kategorie i moc nadajnika i w sumie mam chyba już czwartą.. oczywiście po 84 zł każda.. ;) Polska poprostu. Także z prawkami pewnie ta sama historia.

Offline Wiatr w Polu

• Starszy użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 30, 2010, 04:38:20 pm »
Sick, w tym i podobnych przypadkach prawo nie działa wstecz. Zwyczajnie wprowadza się zasadę, że prawka nie będą już bezterminowe i to dla wszystkich. Możnaby powiedzieć, że prawo działa wstecz, gdyby np. uznano, że skoro zrobiłeś je 20 lat temu, to już pięć lat jeździsz bez uprawnień... Ot, zmiana przepisów i tyle.