Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 24, 2026, 04:01:39 am

Autor Wątek: Kamizelka i opaska chłodząca do jazdy w upale. Warto?  (Przeczytany 8212 razy)

Offline MANY

• Nowicjusz
  • *
Kamizelka i opaska chłodząca do jazdy w upale. Warto?
« dnia: Lipca 03, 2016, 11:26:03 pm »
Miał ktoś doczynienia z taką kamizelką chłodzącą, a konkretnie Alpinestars MX Cooling Vest?
sklepmotocyklowypabianice.pl/sklep-motocyklowy-pabianice/odziez-motocyklowa/kamizelka-alpinestars-mx-cooling-vest-chlodzaca-detail

oraz opaską chłodzącą na szyję:
allegro.pl/pustynny-neck-cooler-wojskowy-szal-chlodzacy-szok-i6030286067.html

Wybieram się w Lipcu do Chorwacji oraz Czarnogóry i zastanawiam się, czy takie ustrojstwa coś dają i jest sens się w coś takiego wyposażyć?
Jeżdżę w kurtce 3 warstwowej z wypinaną membraną w jasnym kolorze (Modeka Westport). Ma trochę paneli wentylacyjnych, ale wiadomo jak to w upale i w korkach to i tak się z człowieka leje.

Miał ktoś z tym doświadczenie?
Czy w tym człowieka sobie nerek "nie przewieje"?

« Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2016, 09:14:25 am wysłana przez MANY »

Offline bohun

• Moderator
  • Pełnoprawny użytkownik
Odp: Kamizelka i opaska chłodząca na jazdę w upale. Warto?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 04, 2016, 08:41:42 am »
Przypomniała mi się historia jaka spotkała brata. Na stacji kasjer pyta:
- co tak się naubieraliście, taki upał
- bezpieczeństwo...
- można jeździć ostrożniej, wolniej w spodenkach
- ...

Typowe zdanie kogoś nie w temacie i "motórzysty", który nie wyjeżdża dalej niż np sięga pętla tramwajowa.

Wracając do tematu to z szalem się nie spotkałem, ale wiem że jest odzież termoaktywna(wychładzająca) nie mam zdania nie jeździłem w takiej.
 Zazwyczaj radzę sobie z upałem tak:
- jak się zatrzymuję to w cieniu
- od razu zdejmuję kurtkę przerzucam przez moto(kufer) na lewą stronę
- w jeździe jak czuje że zaczyna się gotować tu i tam, to wstaję na podnóżki, wychylam nogę to na lewo to na prawo. złapać trochę "przewiewu".

A wy jak radzicie sobie z upałem ??? 8)
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2016, 01:28:43 pm wysłana przez bohun »
Kto prędko daje ten 2 razy daje.
XL600V PD10, 2x XT600Z 3AJ, WSK 3, Simson SL1

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 04, 2016, 07:37:10 pm »
dobry patent bohun :) aż tak ekstremalnie nie miałem, ale też i jakoś specjalnie daleko nie jeździłem.
Co do tych wynalazków to jakoś sceptycznie podchodzę do takich gadżetów.
Z żadnym nie miałem do czynienia więc też nie potrafię wypowiedzieć się na temat przydatności bądź nie.

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 04, 2016, 10:18:47 pm »
Mam koszulkę wchładzającą z brubeck'a i powiem że naprawdę daje rade!
Co do rozbierania się to też bym nie ryzykował. Lepiej się spocić  lub powentylować jak pisał bohun ale jednak być ubrany w ciuchy które w razie czegoś choć trochę nas ochronią!

Offline MANY

• Nowicjusz
  • *
Odp: Kamizelka i opaska chłodząca do jazdy w upale. Warto?
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 06, 2016, 09:25:48 pm »
Bardzo mało informacji jest na internecie o tych kamizelkach. Z jedną opinią jaką się spotkałem to taka, że ponoć działa, ale tylko kilkanaście minut :o ;D Także sobie daruje jak na razie tego typu wynalazki.

W tamtym roku jak byłem w Rumuni też były niezłe upały i się dało radę to w Chorwacji i Czarnogórze też jakoś pójdzie ;) Najwyżej miejscowi będą się krzywo patrzeć ;D tak jak pisał Bohun. Ponoć większość osób tam po "cywilu" jeździ

Co do bielizny termoaktywnej to fajna rzecz.
Mam komplet  takich ciuchów i jestem zadowolony. Kurtka, ani spodnie się do skóry nie kleją i nie czuć, że z człowieka pot leci.

Offline bohun

• Moderator
  • Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 07, 2016, 08:23:24 am »

Co do bielizny termoaktywnej to fajna rzecz.

Termo ostatnio używam na chłodniejsze dni, w upały zaczynam jeździć w czymś takim, byle nie czarne ;)
http://www.decathlon.pl/koszulka-energy-do-fitnessu-id_8352451.html

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 15, 2016, 10:20:49 pm »
Jeśli chodzi o radzenie sobie z upałami to ja stosuję najbardziej prymitywny sposób. Moczę koszulkę w wodzie, zakładam na siebie i w drogę. W zależności od panującej temperatury, we Włoszech dawało komfort jazdy do godziny czasu w 40 stopni na plusie.
Więcej o tym pisałem w temacie opisującą wyjazd do tego kraju w upalne lato >>>

Wspomnę, że jeżdżę w jasnym ubraniu co daje olbrzymi komfort w porównaniu do popularnych czarnych. Mam rewelacyjny system wentylacyjny zarówno w spodniach oraz kurtce, jednak na poważny upał to nie wystarczy.
Moja żona Tamara mam podobne ubranie - Modeki. System wentylacyjny tej firmy jest ubogi. Do tego żona nie korzystała z moich sposobów chłodzenia organizmu (moczona wodą koszulka) - wszystko do czasu. Oczywiście Włosi pukali nam w głowy ale od momentu zastosowania, problem przegrzania organizmu znikł.

We wspomniane wynalazki nie wierzę. Tak jak teraz po testach nie wierzę w Goretex. Owszem wytrzymuje jakiś czas ale ja wytrzymuję dłużej i nie spełnia moich zapotrzebowań.
Oczywiście tą membranę zachwalać będzie mnóstwo osób.
Każdy ma swoje zdanie. Ja przetestowałem do własnych potrzeb i takie sobie wyrobiłem. Przeciwdeszcz, tudzież kondom jest niezastąpiony jeżeli zamierzasz jeździć nawet w najbardziej ulewnym deszczu.

Szerokości i udanego wyjazdu :D

Offline bohun

• Moderator
  • Pełnoprawny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: Września 23, 2016, 01:36:02 pm »
We wspomniane wynalazki nie wierzę. Tak jak teraz po testach nie wierzę w Goretex. Owszem wytrzymuje jakiś czas ale ja wytrzymuję dłużej i nie spełnia moich zapotrzebowań.
Oczywiście tą membranę zachwalać będzie mnóstwo osób.
Każdy ma swoje zdanie. Ja przetestowałem do własnych potrzeb i takie sobie wyrobiłem. Przeciwdeszcz, tudzież kondom jest niezastąpiony jeżeli zamierzasz jeździć nawet w najbardziej ulewnym deszczu.

Ostatnio miałem nie małą rozmowę z Panem sklepowym odnośnie goretexu, a mianowicie ze nie daje rady w deszczu i tu przytoczyłem mu Twój przykład. Gość i tak nie dał za wygraną argumentując że pewnie był wyprany, albo źle konserwowany. To mu powiedziałem że słabo tu jeździcie i wyszedłem.

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #8 dnia: Września 23, 2016, 01:59:07 pm »
Ja już nie dyskutuję ze sprzedawcami. Wcisną wszysko. Podobnie jak z poszczególnymi markami samochodów/motocykli - tylko ich ma nalepsze i najnowsze rozwiązania.

W konkretnym deszczu tzn. kiedy musisz jechać szybciej od samochodów aby pęd powietrza nadążał z rozprowadzaniem wody z szybki i była odpowiednia wentylacja przeciw jej parowaniu, goretex wytrzymuje maksymalnie do 1 godziny czasu.
W deszczu, w którym pada deszczyk ale asfalt nie nadąża wysychać goretex może wytrzymać cały dzień :-)

Póki mit trwa - sprzedaż ciągle rośnie.
Fakt jest na pewno jeden - nie znam innej membrany, która wytrzymuje tak długo jak goretex, choć przyznam, że moja pierwsza kurtka Cycle Spirit z jakąś tam membraną podczas pierwszego sporego deszczu (jazda na Krym) wytrzymała podobnie jak goretex około 3 godzin.
Po pierwszym puszczeniu, puszczała cały czas. Z Goretexem jest tak samo.

Pop pierwszym puszczeniu nic już jej nie pomoże. Kondom wytrzyma. Jeśli nie ma kondoma, to zawsze są do dyspozycji worki foliowe :D Trzymają lepiej jak goretex, rozwalają się na wietrze.

Offline Jaco

• Hero
« Odpowiedź #9 dnia: Września 23, 2016, 03:14:49 pm »
Fizyka Panowie! Fizyka!

Ciało w ruch puszczone raz, puszcza się cały czas! ;)
 Pasuje do wszystkiego!

A tak na serio to moim zdaniem też tylko i wyłącznie dobry przeciwdeszcz i najważniejsze żeby było go dobrze założyć na kurtkę i spodnie a nie się męczyć bo ciasno ale za to ładnie wygląda!