Aktualności: W związku obecnie obowiązującymi przepisami RODO prosimy o zapoznanie się z Polityka prywatności i Polityką cookies pod adresem https://www.radiator-mototurystyka.pl/polityka-prywatnosci/
Kwietnia 20, 2026, 09:09:29 am

Autor Wątek: Jaki cross na początek  (Przeczytany 16563 razy)

Offline Berbeluch

• Młodszy użytkownik
  • **
Jaki cross na początek
« dnia: Kwietnia 11, 2011, 07:45:04 am »
Witam waryjaty ;)

Jaki motorek proponujecie pojemnościowo- firmowo na początek zabawy crossowej? Mam troszeczkę doświadczenia ale myślę że to trochę za mało ;p

Offline BociekPL

• Starszy użytkownik
Odp: Jaki cross na początek
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 14, 2013, 01:53:04 pm »
Witam i podpinam się pod temat. Na początku września mam zamiar sprawić sobie jakiegoś crossa o poj.125 i mocy 12 / 14 koni. Tak to będzie nowy salonowy z Chin a koszt takiego to około 1500PLN (może jeszcze z 100 stanieją). Mam takie pytanie czy ktoś coś takiego ma/posiadał ? Czytałem że Modele marki " LONCIN " są w miarę dobre. Jeśli ktoś chce dodać coś od siebie to proszę bardzo :)
My Lovley Diamond Red

Offline siCk_BoY_

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 15, 2013, 04:40:19 pm »
też chętnie się dowiem :) bo chodzi mi po głowie jakaś crossówka :) Pewnie Pałka by coś na ten temat mógł powiedzieć bo już jest trochę oblatany w tym temacie.

Offline maczaj

• Młodszy użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Września 10, 2014, 08:44:11 pm »
Hkr013, motorek o którym mówisz jest strasznie mały, jeździ na takim 10 letni brat kolegi. Miałem okazję nie raz to oglądać i powiem, że mało solidnie to wygląda i w terenie długo by chyba nie wytrzymało.. ;d

Offline Matti1990

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 15, 2019, 10:49:54 am »
Siemanko
Wybaczcie, że odświeżam tak stary temat, ale wydał mi się najbliższy mojemu problemowi. Mam zamiar kupić swojego pierwszego crossa i szukam czegoś w stylu "poradnika dla żółtodziobów" lub ogólnie porad jak się zabrać do wyboru takiego sprzętu.
Pozdrawiam.

Offline Glazio

• Administrator
  • Hero
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 15, 2019, 10:00:58 pm »
Orłem w tym temacie nie jestem jednak mam jakieś własne spostrzeżenia i nasłuchałem się trochę porad.

Zacznę od porad jakie sam kiedyś słuchałem.
1. Dwusuw (małe pojemności poniżej 400 ccm) - lekki, mocny w stosunku do pojemności  i można się sporo nauczyć, o ile planuje się jeździć wyłącznie w terenie. Krótkie przebiegi asfaltowe lub równej drogi w trasie odstaje od większych i mocniejszych.
2. Czterosuw (powyżej 350/400 ccm) - mocne i jeszcze mocniejsze wraz ze wzrostem pojemności. Wraz z nią wzrasta waga sprzętu a co za tym idzie staje się trudniejszy i niebezpieczniejszy do nauki.

Teraz ode mnie.
Początki to upadki. Jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz. Do takich wyczynów najlepsze są lżejsze sprzęty spod których łatwo się wydostać. Sprawiają przy tym mniej bólu i ewentualnych konsekwencji.
Mój pierwszy cross Yamaha Tenere 600 - 186 kg wagi to zdecydowanie za dużo w trudny teren, ale o tym za chwilę.
Druga przygoda z crossem to KTM (chyba) 690 Adventure - 188 kg wagi, czyli podobna - przykładowa relacja z wyjazdu .
Trzecia przygoda z crossem to poszukiwania dużo lżejszego sprzętu. Zakupiłem przypadkowo BMW G450X. Szatan w porównaniu do poprzednich sprzętów. Do tego waga 125 kg pozwalała na zdecydowanie inne poczynania - przykładowa relacja . Poczułem się niczym na rowerze ale z ostrym jadem. Przeraziłem się jego mocy w terenie i jego możliwości. Szybko przywykłem i w miesiąc nauczyłem się znacznie więcej niż w poprzednich latach. Oczywiście nie obyło się bez upadków.

Teraz o wadze.
Doceniłem jego lekkość. Upadek w terenie to każdorazowe podnoszenie.
1x, 2x, 3x, 4x, 5x podnoszenie np. 186 kg daje 930 kg
1x, 2x, 3x, 4x, 5x podnoszenie np. 125kg daje 625 kg
to daje olbrzymią różnicę dodając fakt, że jazda w terenie dodatkowo eksploatuje nasze mięśnie i zmagazynowaną energię. Im trudniejszy teren tym szybsza eksploatacja. Dodając podnoszenie sprzętu, to ogromna strata energii.
To sprawia mniejszą koncentracją, powodując lawinowo pojawiające się kolejne błędy. W końcu puchniemy. Brak sił. Można to porównać do reklamy baterii Duaracel.

Dostępność i ceny części.
Można zaoszczędzić przy zakupie sprzętu ale dostępność i ceny części szybko sprowadzają na ziemię.
Warto to mieć na uwadze podsumowując upatrzone sprzęty. To taki dodatek na zakończenie, choć nie wszystkich interesuje.
Moto Cross to mało ekonomiczna turystyka motocyklowa ale dająca poważny zastrzyk zdobytych umiejętności o ile postęp idzie razem z głową.

Mimo poprzednich 180 kg +
na lekkim zaczynałem tak :-)
- pierwsza jazda >>>
- Roztocze Off Road >>> - jeździłem z lepszymi :-)
- Przejażdżka crossem - styczeń 2016 >>>
- Walentynkowy CROSS 2016 >>>

To tak na krótko. Może temat się rozwinie :D

Offline prosek20

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 17, 2019, 09:56:21 am »
Na start możesz wziąć w zasadzie jakikolwiek, bo i tak (jeśli fundusze pozwalają) będzie to model do zepsucia. Ja zacząłem od dwusuwa yz125, to było bodajże w 2012 roku i stopniowo zwiększałem modele :)